Slavica pobedila astmu uz pomoć pčela: “Od pčela se odlazi umoran, ali psihički rasterećen”

12.05.2021

19:00 >> 20:01

0

Zahvaljujući pčelama, Slavica Dangubić već dve godine nema nikakvu terapiju

Slavica pobedila astmu uz pomoć pčela: “Od pčela se odlazi umoran, ali psihički rasterećen”
Promo/Slavica Dangubić

Uobičajeno je da se muškarci bave pčelama I proizvodnjom meda. Jedna od retkih žena u Srbiji koja se bavi pčelarstvom je 54-godišnja Slavica Dangubić iz Kikinde, majka dva studenta I jedne maturantkinje:

– Pčelarstvom sam počela da se bavim 2015. godine, kad sam kupila prvih pet društava. Pre toga sam pohađala predavanja za početnike, u organizaciji Udruženja pčelara Kikinda, i čitala sve što mi je bilo dostupno, i tako krenula u svet pčela.

Promo/Slavica Dangubić

Slavica je prva iz porodice koja se bavi pčelarstvom, ali je najviše naučila od prijatelja Saše Čolaka, koji joj je i mentor, i uglavnom primenjuje njegove metode.

– Sada imam 78 zajednica, društava i napravljenih rojeva. Moje “druženje” sa pčelama prvenstveno je uticalo na poboljšanje mog zdravstvenog stanja. Imala sam dosta problema sa astmom i to je sad mnogo bolje. Bez terapije sam već više od dve godine.Takođe, rad oko pčela dosta utiče na psihičko opuštanje. Pčele osete nervozu, tako da pčelar mora da bude smiren kada radi sa njima. One osete sav stres i nervozu, a brige i problemi nestanu. Od pčela se odlazi umoran, ali psihički rasterećen.

Promo/Slavica Dangubić

Apiterapija se odnosi na inhalaciju vazduha iz košnica i vibracije koje pčele proizvode, što blagotvorno utiče na disajne organe I pomaže kod stresa i menadžerskih bolesti.

Pored meda koji je I lek I hrana, izuzetno su dobre i propolis kapi, kaže naša sagovornica:

– Propolis kapima pčele oblažu košnice i tako se “brane” od svih spoljnih uticaja, jer one imaju antibakterijsko i antivirusno dejstvo.

Ispitivanja o dugovečnom životu ljudi u Rusiji, među onima koji su poživeli preko sto godina, posvedočila su da su 80 odsto njih bili pčelari.

Pčelarka Slavica naglašava da su ove korisne životinje za čovečanstvo sve ugroženije:

– Preterana upotreba otrova u svim segmentima poljoprivrede nanosi veliku štetu pčelama. Ukoliko ne obratimo pažnju na upotrebu otrova I insekticida, bar u toku cvetanja, može doći do istrebljenja pčela, što bi bilo pogubno jer su one glavni oprašivači.

Promo/Slavica Dangubić

Slavica kaže da je najvažnija edukcija i da njome treba da bude obuhvaćeno celokupno društvo, pa i oni najmlađi. Udruženje pčelara iz Kikinde već organizuje po vrtićima i školama manifestaciju “Medena užina”, a cilj im je da još više prošire svest i znanje o blagotvornom dejstvu pčela i pčelinjih proizvoda.

Pročitajte i ovo:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti