Holanđani su rešili da izgrade „hotele“ i „autoputeve“ koji će spasiti pčele

06.05.2021

11:30

0

Autor: Slavica Kalaba

Prvi „hotel“ nikao je u Utrehtu

Pixabay

U Holandiji su odlučili da izgrade takozvane „hotele“ za pčele kako bi spasili ovu vrednu i korisnu vrstu insekta. Prema zvaničnim procenama, polovina od ukupnog broja domaćih pčela je ugroženo, dok 75% useva zavisi od oprašivanja.

Holandiji, zemlji koja je drugi najveći izvoznik poljoprivrednih proizvoda na svetu, sa smanjenim brojem pčela, dovodi i svoju ekonomiju u pitanje.

Pixabay

Da bi rešila ovaj problem, Vlada je odlučila da napravi prostor gde će pčele moći da borave i da se hrane. Jedan ovakav prostor napravljen je u gradu Utrehtu. „Hotel“ se nalazi na velikom bilbordu a u njemu je 200 mesta gde pčele mogu da se gnezde.

Oko njega se nalazi prostor od 7.000 metara kvadratnih sa divljim cvećem. Pored toga, u Utrehtu na krovovima 316 autobuskih stanica je napravljeno stanište za pčele i druge insekte.

Pixabay

Holanđani su mislili i o drugim stvarima koje ugrožavaju pčele. Tako je u Amsterdamu zabranjeno korišćenje pesticida na javnim zelenim površinama i odlučeno je da se sade domaće vrste biljki. Time je u ovom gradu diverzitet pčelinjih vrsta porastao za 45% od 2000. godine.

U ovoj zemlji su napravili i „autoputeve za pčele“ – duž glavnih saobraćajnica sadi se divlje cveće kako bi pčele imale više hrane.

Prema podacima Svetskog ekonomskog foruma, zahvaljujući svim ovima merama, broj pčela je na stabilnom nivou.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Pročitajte i ovo:

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti