Neobični običaji pripreme neveste u Africi

31.10.2021

19:30

0

U danima pred venčanje zanzibarska mlada se tretira kao princeza iz bajke

Neobični običaji pripreme neveste u Africi
african-woman-gc9eba8233_1280 - Copyright Pixabay

Afričke bračne prakse nisu lak zadatak posebno kada na red dođe priprema venčanja. Tada se ništa ne prepušta slučaju.

Postoje razni običaji širom crnog kontinenta, koji imaju za cilj da obezbede da od početka svog bračnog života žena zrači samo savršenstvom.

Zanzibarske neveste

U danima pred venčanje zanzibarska mlada se tretira kao princeza iz bajke. Prvo, za nju postoji posebna koliba u kojoj će provesti oko mesec dana povučeno i daleko od znatiželjnih očiju. Najiskusnije žene zajednice obično ostaju sa njom u kolibi, dajući joj savete i lekcije o tome kako da se brine o svom budućem mužu, kako da svoju kuću održava čistom, da sprema hranu za svog muža, da ga zabavlja, pa čak i kako da se ponaša sa tazbinom.

Dve nedelje pre venčanja kreće priprema mlade i u fizičkom smislu, jer važno je biti lep i negovan. Svakodnevno joj se daje piling za telo, lokalno poznat kao „singo“ napravljen od začina, bilja i nežnog cveća. Koliba je neprekidno ispunjena dimom od tamjana kako bi mirisao njeno telo i kosu.

Pixabay
 

Lekcije vođenja ljubavi

Dok neki ljudi nerado pričaju o tome sa svojom decom i prepuštaju decu sami sebi dok odrastaju, drugi uče svoju decu i intimnom delu života koji ih čeka.U nekim afričkim zemljama žena ne može da se uda bez takvih lekcija. U istočnom delu Zambije postoji dobro poznat običaj zvan Chinamwali, koji je praksa inicijacije za mlade devojke od oko 11 i 12 godina. Ima za cilj da nauči mlade devojke svim detaljima koji su im potrebni da uđu u pubertet. Na kraju tromesečnog kursa, devojka treba da bude kvalifikovana za intimne odnose sa muškarcem.

Pixabay
 

Razvod u plemenu Sahravi

Iako većina nas smatra da je razvod depresivan i srceparajući, u zapadnom delu ogromne pustinje Sahare postoji pleme koje se zove Sahravi. U ovoj zajednici, tri meseca nakon razvoda žene, njeni rođaci priređuju žurku za nju.

Zabavu karakteriše zabava, pevanje i ples. Duvački orkestar daje do znanja muškarcima da je žena sada slobodna i spremna da se ponovo uda. U ovoj zajednici žena sa bračnim iskustvom vredi više, pa razvedene žene ne ostaju dugo same.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike