Bičevanje, duboko zamrzavanje, potapanje: Najbizarniji spa tretmani na svetu

05.10.2022

20:34

0

Autor: 24sedam

Da li su sve to samo novi marketinški trikovi ili postoje i zdravstvene beneficije?

Bičevanje, duboko zamrzavanje, potapanje: Najbizarniji spa tretmani na svetu
profimedia-0295011577 - Copyright Profimedia

Ako ste željni opuštanja i podmlađivanja uz malu dozu avanture avanture, postoji čitav niz alternativnih kozmetičkih postupaka koje se nude širom sveta.

Od tretmana lica puževima do "bičevanja" u sauni, možete da okrepite svoje telo i dušu uz niz čudnih, ali divnih velnes tretmana.

Potopite se u sake u Japanu

Sake nije samo vrući napitak od pirinča, već je i tonik za kožu. U jednoj banji u Hakoneu vernici se kunu da potapanje u bazen pun najpoznatijeg japanskog pića sprečava starenje.

Profimedia
 

„Bičevanje“ u ruskoj banji

U ruskoj parnoj sobi grančice i listovi breze se spajaju u snopove i navlaže vrelom vodom, a zatim se tako napravljenim „bičem“ udara po koži. Smatra se da lagano treskanje granama podstiče cirkulaciju, pa su banje sa ovako neobičnim programom opuštanja posebno popularne u Sibiru gde temperature padaju ispod -35°C.

Doživite slepu masažu u Kini

Smatra se da su pojačana čula slepih masera posebno efikasna u borbi protiv bolova. Broj slepih masažnih terapeuta eksplodirao je osnivanjem Kineskog udruženja slepih praktičara za masažu pre skoro 20 godina. Smatra se da ih oko 100.000 danas radi širom Kine.

Profimedia
 

Duboko zamrzavanje u Finskoj

Skandinavci su poznati po tome što se prepuštaju uranjanju u ledena jezera između ulaska u saunu. Međutim, sada su otišli korak dalje u smrzavanju, sve do -110 stepeni. Manje od tri minuta u ledenoj komori u finskom Haikko Spa centru je sve što je potrebno, a ako se obećane prednosti ublažavanja bola i sjajne kože ne pojave, osećaj čistog ushićenja koji ste preživeli trebalo bi da bude dovoljan.

Profimedia
 

Kupajte se kao car u Rimu

Moderne banje mnogo duguju Rimskom carstvu. Čišćenje uljima, struganje prljavštine strigilom i naizmenično korišćenje parne sobe i hladna kupka za uranjanje ostaju nacrt za moderne velnes rituale. Carske terme bile su mnogo više od banje - opuštanje u oblacima mirisne pare bila je savršena atmosfera za ogovaranje, recitale i političke debate. Velnes centri širom Rima i danas nude ovo bezvremensko iskustvo.

Profimedia
 

Uživajte u puževom tempu preko vašeg lica u Japanu

Koliko daleko biste otišli da biste dobili sjajnu, čistu kožu? Pre nekoliko vekova, gejše su koristile u tu svrhu ptičiji izmet da uklone šminku i osveže kožu. Ovaj „sastojak“ i danas ulazi u neke kozmetičke tretmane i proizvode, ali nova moda u Japanu su ipak puževi koji klize po koži.

 

Bonus video:

 

24sedam

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi