Čudni načini ulepšavanja: Izdužene ušne školjke, vratovi i glave kao oličenje gracioznosti

11.07.2021

14:00 >> 14:01

0

Vekovima neguju nesvakidašnje tradicije ukrašavanja lica i tela

Čudni načini ulepšavanja: Izdužene ušne školjke, vratovi i glave kao oličenje gracioznosti
Copyright Profimedia

U Africi su modifikacije ženskog tela prvenstveno stvar plemenske tradicije. Mnoge afričke žene i danas trpe čudne i bolne transformacije lica i tela kako bi odgovarale usvojenim načelima lepote.

Ovakve prakse najčešće su u zapadnoj, istočnoj i severoistočnoj Africi, ali i u nekim zemljama Azije i Bliskog istoka.

Pročitajte još:

Proširene ušne školjke

Žene iz plemena Masai, polunomadskog Afričkog naroda koji živi u južnoj Keniji i Tanzaniji, uglavnom se bave kućnim poslovima.

Iako je odeća od životinjske kože tradicionalna za pleme, savremeni Masai više vole haljinu od crvenih čaršava (zvanu i šuka) omotanu oko tela. Preovlađuju i sve vrste nakita od perli na rukama i vratu.

Profimedia

Ipak, najpoznatija tradicija ženske lepote kod Masai žena je da ušne školjke budu što izduženije. U njima prave rupe, koje mogu dostići i do nekoliko centimetara u prečniku koje potom pune različitim diskovima, žicama, perlicama.

Pored dugog režnja, Masai su jedinstvenim šarmom smatrali i dva izbijena prednja zuba i polućelavu glavu.

Crvena lepota

Visoke žene iz plemena Himba koje žive na severu Namibije, ukrašene ogrlicama i narukvicama, prijatne crvenkaste kože i dugih uskih dredova, teško je pomešati sa bilo kim. Istorijski Himba bonton zahteva da žene budu gole, pa je cela garderoba lokalnih lepotica ograničena na kratku suknju od jareće kože.

Profimedia

Žene Himbe svako jutro posvećuju nekoliko sati ličnoj nezi. Međutim, istovremeno se ne peru – voda je previše dragocen resurs. Međutim, smislili su nekoliko higijenskih postupaka. Izmislili su izvrsnu kremu koja im omogućava savršenu kožu. Smeša daje telu intenzivan zlatno-crvenkast sjaj, što, prvo, odgovara idealu Himba lepote, a drugo, štiti kožu od sunca i uboda insekata. Ono što liči na crveno-narandžastu glinu na glavi je ista smeša. Himba ovim proizvodom oblaže svoju originalnu stilizovanu kosu tokom složenih frizerskih manipulacija.

Izdužena glava

U grupi naroda plemena Mangbetu u Zairu i Ugandi, žena veštački izdužuje glavu, što je prema legendi spašava od veštičarenja. Čim se devojčica rodi, glava joj se čvrsto zavija trakama od tkanine, koje se ne uklanjaju dok se oblik lobanje u potpunosti ne promeni.

Profimedia

Tada se od kose prave složene frizure koje dodatno izdužuju glavu.

Što duži vrat

U plemenu Padaung koje živi u Južnoj Africi, dugi, graciozni ženski vrat uvek se smatrao kanonom lepote. Devojčice i žene ukrašavaju vratove bakarnim prstenjem koje nižu oko vrata i članaka. Ove specifične ogrlice mogu težiti i do šest kilograma. Prema Ginisovoj knjizi rekorda, svetski rekord u najdužem vratu, odnosno nakitu dužine 40 cm, pripadao je ženi iz ovog plemena.

Profimedia

Pročitajte još:

Već sa pet godina devojčice počinju da nose jedan prsten oko vrata, a kako rastu i razvijaju se, prstenje im se dodaje. Do desete godine, težina dostiže kilogram. Nakon dve godine dodaje se još jedan prsten, i tako redom. Kod odraslih žena bakarno prstenje teško je oko šest kiliograma. Najviše mogu imati 25 prstenova, a ona koja to uspe, najpoželjnija je za udaju. Za njihovu muku poglavica ih nagrađuje novcem i pirinčem, pa ne moraju da rade u polju, a o deci i kućnim poslovma brinu muškarci.

Iako prstenovi oko vrata većini ljudi izgledaju nezgrapno,  žene iz plemena Padaung veruju da lepota leži u dugačkom vratu, koji se smatra gracioznim.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike