Pet klinaca koji su promenili naše živote

06.05.2022

15:30

0

Izumi nastali u glavama malih genijalaca

Pet klinaca koji su promenili naše živote
profimedia-0137141838 - Copyright Profimedia

Svaki put kada pojedete sladoled, uzmete loptu u ruke ili stavite štitnike za uši, možete zahvaliti kreativnosti deteta ili tinejdžera! Ova deca su imala neke briljantne ideje o tome kako da reše uobičajene probleme ili jednostavno učine stvari zabavnijim.

Mnogi od ovih izuma postali su hitovi čim su se pojavili, pa su roditelji preduzeli korake da obezbede patent, sklope ugovore o distribuciji i postave izvore proizvodnje. U drugim slučajevima, ovi mladi pronalazači bili su primorani da se oslone na sopstvene talente i resurse kako bi stekli priznanje.

Džordž Nisen, 16 godina, bio je inspirisan umetnicima na trapezu. Dizajnirao je spravu za skakanje koju danas poznajemo kao trambolinu. Sladoled je s druge strane nastao sasvim slučajno kada je 11-godišnji Frenk Eperson ostavio specifičnu mešavinu bezalkoholnog pića jedne hladne zimske noći u San Francisku. Bendžamin Frenklin, poznat po pronalasku bifokala i gromobrana, razvio je peraje za ruke za plivanje kada je bio dečak.

 

Košarkaška lopta

Profimedia
 

Kris Has je imao samo 9 godina kada je razvio košarkašku loptu koja bi deci olakšala udarac. Ovaj proizvod je nalik današnjoj lopti sa šarenom prugastom bazom na kojoj su utisnuta dva otiska ruku koji ukazuju na tačna mesta za držanje lopte. Has je oživeo svoju kreaciju na takmičenju Invention Convention održanom u njegovoj školi, i iako nije pobedio, zaradio je još veću nagradu — prodavši stotine hiljada košarkaških lopti širom sveta.

Igračka - kamion

Profimedia
 

Robert Pač, genijalni petogodišnjak koji je napravio jednu od najpoznatijih dečjih igračaka na svetu, nije čak ni znao da piše pre nego što je patentirao svoj prvi izum. Pač je napravio dizajn kamiona za igračke koristeći samo kutije za cipele, čepove za flaše i eksere. Uz pomoć svog oca, koji je bio advokat, Pač je sa šest godina već imao registrovan svoj patent te je tako postao najmlađa osoba koja je to učinila u istoriji.

Ralph Samuelson otkrio je jedan od najpopularnijih sportova na vodi u istoriji, skijanje na vodi. Odrastao u Lejk Sitiju u Minesoti, Samjuelson ulazi u istoriju kao prva osoba koja je uspešno skijala na vodi iza čamca sa dve skije i konopcem.

Štitnici za uši

Profimedia
 

U Mejnu može biti prilično hladno, pa nije ni čudo što se u ovom gradu obeležava Dan u čast Čestera Grinvuda, koji je izumeo štitnike za uši 1873. kada je imao samo 15 godina. Grinvud je voleo da kliza na ledu na zaleđenim jezerima tokom hladnih zima u Mejnu. Umoran od hadnoće, zamolio je svoju baku da prišije preklope od flanela ili dabrovog krzna na neke žice koje bi mogao da savije oko glave. Deset godina kasnije, Grinvud je bio vlasnik fabrike štitnika za uši koja ih je proizvodila 50.000 svake godine.

Kalkulator

Profimedia
 

Blez Paskal je bio poznati francuski matematičar, fizičar i teolog, a takođe je zaslužan za pronalazak onoga što se smatra ranim kalkulatorom. Paskal je napravio uređaj kako bi pomogao svom ocu, koji je bio poreznik, da lakše izračunava porez. Paskal je nastavio da unapređuje uređaj i te je godinama kasnije napravio desetine novih verzija kalkulatora.

Sladoled

Pixabay
 

Mnogi prehrambeni proizvodi su izmišljeni slučajno, a sladoled je jedan od njih. Frenk Eperson, 11 godina star, 1905. godine, dečak iz San Franciska pomešao je sodu u prahu i vodu u šolji i mešao ih drvenim štapom. Nakon što ga je ostavio preko noći na hladnom tremu, pronašao je ukusnu poslasticu kada se probudio sledećeg jutra.

Eperson je pokazao smrznutu izmišljotinu svojim prijateljima, ali nije uradio ništa sa svojim novim proizvodom sve dok se nije prijavio za patent 1923. Kasnije je preimenovao svoj izum u „popsicle” i dve godine kasnije prodao prava na nju kompaniji Joe Love.

Trambolina

Profimedia
 

Inspirisan umetnicima na trapezu, Džordž Nisen je dizajnirao ono što je prvobitno nazvao opremom za skakanje, platnenu ploču koja je bila povezana sa pravougaonim okvirom sa unutrašnjim zračnicama gume. Šesnaestogodišnji gimnastičar iskoristio je svoj izum da izvede salto unazad. Danas se poznata sprava naziva trampolinom.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike