Neverovatan izum japanskog naučnika: Lizni i okusi televizor (VIDEO)

25.12.2021

10:00

0

Autor: 24sedam

Dobro ste pročitali

Neverovatan izum japanskog naučnika: Lizni i okusi televizor (VIDEO)
tv1 - Copyright Printscreen/YouTube

Japanski profesor napravio je prototip TV ekrana koji se može polizati i koji navodno može da imitira ukus različite hrane.

Nazvan „Okusi TV“ prototip je razvio Homei Mijašita, profesor na prestižnom univerzitetu Meiji u Japanu, kao korak ka pravom višečulnom iskustvu gledanja televizije.

Intrigantni uređaj ima ugrađenu vrtešku sa 10 posuda sa tečnošću različitog ukusa koji se raspršuju po ekranu u kombinaciji koju stvara ukus određene hrane. Uzorak ukusa se nanosi na higijensku foliju preko ravnog TV ekrana da bi ga gledalac probao.

Printscreen/YouTube
 

Mijašita veruje da ova tehnologija može pomoći ljudima da se povežu i komuniciraju čak i na velikim udaljenostima.

 - Cilj je omogućiti ljudima da dožive iskustvo nečega poput jela u restoranu na drugom kraju sveta, čak i dok sede kod kuće, rekao je japanski istraživač koji je ubeđen da je to deo budućnosti čovečanstva.

Japanski profesor zamišlja svet u kome ljudi mogu da „skinu“ ukuse koje vide na TV-u i da ih ponovo kreiraju pomoću vrteške sa ukusima. Takođe se nada da će stvoriti platformu na kojoj će gledaoci moći da preuzimaju ukuse iz celog sveta i da ih probaju.

 

 

Mijašita je rekao novinarima da bi, ukoliko bi njegov Taste-the-TV uređaj sada bio dostupan komercijalno, njegova izrada bi verovatno koštala oko 875 dolara.

Zanimljivo, Homei Mijašita je blistavi um koji stoji iza još jednog intrigantnog izuma koji smo nedavno predstavili - pametne viljuške sposobne da promeni ukus hrane.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike