Zašto su deca u sovjetskim vrtićima zimi spavala napolju?

10.12.2021

13:30

0

Radni logor ili zdrava navika

Zašto su deca u sovjetskim vrtićima zimi spavala napolju?
profimedia-0482704147 - Copyright Profimedia

Ovo što vidite nije foto-montaža. Ova dečica su zaista spavala napolju tokom zime. U sovjetskim vrtićima, to je bilo nešto uobičajeno. Postoje mnogobrojne fotografije na kojima se može videti ovakva praksa, koja se primenjivala kako leti, tako i zimi.

Naime, medicinske vlasti nekadašnjeg Sovjetskog Saveza  odobrile su Sanitarna pravila i propise za obdaništa 1985. godine. Prema tom pravilniku, u dečjim ustanovama mališani su morali uvek da imaju pristup svežem vazduhu. To je podrazumevalo da deca u vrtićima spavaju vrlo često napolju, koje god da je godišnje doba.

 

 

Propisi su nalagali da se prostorije vrtića provetravaju najmanje dva puta dnevno, a da se deca redovno šetaju i igraju napolju, piše Russia Beyond.

Osoblje vrtića pazilo je o tome da deca budu toplo obučena, ali bez preterivanja: zimski skafanderi su bili obavezni samo ako temperatura padne ispod -4 celzijusa.

 

 

 

Sovjetski Savez se u prošlosti borio, kao i ostatak sveta, sa epidemijama i bolestima poput tuberkoloze. Zato su vlasti insistirale na higijeni i zdavom vazduhu. Deo propagande je obuhvatao i članove kraljevske porodice Romanov, za koje su govorili da su bili lošeg zdravlja jer nisu izlazili napolje iz svojih odaja.

Mnogo svedoka je potvrdilo u svojim sećanjima da su ušuškani u toplim odelima zimi spavali na terasama. Neki od učesnika ovakve brige za zdravlje sećaju se da im nije bilo prijatno dok su kao mali spavali na otvorenom. Često su bili previše stegnuti u vrećama za spavanje. Svakog jutra svu decu je pregledao lekar, a ako je neko bio prehlađen, slali bi ga kući. Sanitarne norme propisivale su spavanje napolju ako je temperatura bila iznad -10 celzijusa.

 

 

Decenijama kasnije, mnogima je ostala navika da ponekad prespavaju pod otvorenim nebom, ma koliko hladno bilo.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: rbth.com

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike