Gde god nađeš zgodno mesto, ti masku posadi: Holandska dizajnerka napravila je masku za lice iz koje, posle upotrebe, niče cveće

19.03.2021

13:00 >> 16:12

0

Sto odsto biorazgradiva, maska je napravljena od pirinčanog papira i u njoj se nalazi seme cveća

Gde god nađeš zgodno mesto, ti masku posadi: Holandska dizajnerka napravila je masku za lice iz koje, posle upotrebe, niče cveće
Pixabay

Jednokratne maske za lice tokom epidemije koronavirusa su nam neophodne. I trošimo ih velikom brzinom. Svakog minuta baci se tri miliona maski, što je 129 milijardi mesečno. Velika brojka!

Pri tome, maske nisu baš bezopasne, posebno za životinjski svet, ali ni za čoveka, jer je većina napravljena od vlakana koja se raspadaju na mikroplastiku. Slično kao plastične kese ili boce za vodu. Ne zvučni dobro, a nije ni lepo.

Zato je holandska dizajnerka Marijana de Grot iz kompanije „Pons Ontverp“ iz Utrehta došla na sjajnu ideju. Ona je napravila biorazgradivu masku od slojeva pirinčanog papira ili papira stvorenog od mešavine pirinča, vode i drugih vrsta prirodnog skroba, koju je nazvala „mari bi blum“. Čak je i logo na maski ispisan mastilom koje je napravljeno od prirodnih sastojaka.

Ova maska je po još nečemu specifična: kada završite s nošenjem, zakopate je u zemlju, najbolje u baštu ili u veliku saksiju, a iz semena koje se nalazi u maski nići će cveće.

I ostatak maske je napravljen tako da bude ekološki prihvatljiv. Trake za uši su napravljene od jednostavne predene vune, a podešavaju se pomoću cvetića koji su napravljeni od kartona za jaja.

Naravno da će većina ljudi postaviti pitanje da li je ovakva maska efikasna i da li štiti od virusa. Kako se navodi, ova maska štiti isto kao i maska napravljena od tekstila u kućnoj radinosti. Ukoliko želite da povećate zaštitu, jednostavno stavite dve maske.

Maske „mari bi blum“ nisu jeftine. Koštaju tri i po dolara po komadu i znatno su skuplje čak i od maski sa filterom N95. Ali će zbog njih zemlja i pčele biti mnogo srećniji.

Pročitajte i ovo:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam