Naučnici se bore za led

27.09.2020

20:00 >> 18:04

0

Naučnik sa Stenford univerziteta došao je na ideju kako da zaustavi dalje otapanje leda na Arktiku

Naučnici se bore za led
Copyright Pixabay

Bez svog sjajnog leda, Arktik ne bi mogao odbijati sunčevu svetlost, te bi se dodatno zagrevao, što bi za posledicu imalo otapanje velikih površina pod ledom. Kako bi zaštitio preostali led, inženjer sa Stanforda po imenu Lesli Fild želi posuti staklo po Arktiku, jer smatra da bi to dovelo do obnavljanja izgubljenog leda. Na taj način Arktik bi povratio svoju izgubljenu refleksiju.

Fild, glavni tehnički direktor Arktičkog ledenog projekta, svoju teoriju je dokazao testovima kada je arktički led prekrio sitnim, reflektujućim kristalnim kuglicama. Ovako prekrivena ledena površina ostaje duže smrznuta  zahvaljujući dodatnoj zaštiti. Stariji, deblji sloj leda koji bolje održava sunčevu svjetlost već je nestao, pa Fild smatra da na tim regijama treba hitno delovati.

Fild je pokazao da je ovaj metod bezbedan, jer su sitne staklene kuglice sigurne za ribe u tom području, a prevelike da bi ih ljudi mogli udahnuti. Ipak, stručnjaci se brinu da bi na taj način došlo do blokade sunčeve svetlosti za fotosintezu planktona, koji služi kao osnovna karika u lancu ishrane  na Arktiku.

Kao i svaki geoinženjerski projekat i u ovom postoji potencijal za dugoročno poboljšanje, ali i posledice koje naučnici nisu predvideli. Fild međutim tvrdi  da se metoda uvek može prilagoditi vremenom i da je potrebna hitna akcija za zaštitu planete.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: bbc.com

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike