Rušimo mit: Izraz „luda Nasta“ nije nastao po ženi nego po muškarcu

04.04.2021

14:30 >> 02:41

0

Za onoga ko se ne uklapa u društvene standarde kažemo da je luda Nasta

Rušimo mit: Izraz „luda Nasta“ nije nastao po ženi nego po muškarcu
Printscreen

U našem govoru se često čuje izraz „luda Nasta“ i odnosi se na luckastu, blesavu osobu koja se ne ponaša po uobičajenim standardima. To je osoba koja obično nešto radi naopako pa često možete da čujete:

-Tumara ko „luda Nasta“!

Ili:

-Smeje se kao „luda Nasta“!

Printscreen

I, kao što možete primetiti, Nasta je uvek ženskog roda a prema pričama Nasta je zapravo bio Anastas koga su od milja zvali Nasta.

Prema dostupnim istorijskim podacima, Anastas je rođen u cincarskoj uglednoj trgovačkoj porodici na Dorćolu koja je pomagala ustanike. E, sad da li je on bio slabog mentalnog zdravlja ili ne, ili je bio samo momak drugačijeg ponašanja, to se pouzdano ne zna.

Ono što je ostalo zabeleženo je da je, nakon propasti Prvog srpskog ustanka 1813. godine, stanovništvo počelo da odlazi iz Beogradu. Ali nesrećni Anastas je ostao da luta ulicama, pevao je i pozivao ljude da mu se pridruže. Turci su videli da im od Naste ne preti nikakva opasnost i ostavili su ga da živi među njima.

Od tada se ustalio izraz „ludi Nasta“ i odnosi se na one koji ne prihvataju opšte standarde ponašanja.

Vremenom je izraz „ludi Nasta“ postao „luda Nasta“ jer je ime Anastas bilo sve ređe pa se u narodnu verovatno mislilo da je nadimak od nekog ženskog imena.

Pročitajte i ovo:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi