Posle dve godine ponovo je zasjala najpoznatija jelka na svetu, ima 50 hiljada lampica i zvezdu od 3 miliona Svarovski kristala

05.12.2021

08:00

0

Autor: 24sedam

Ovogodišnje drvo je došlo iz Elktona u Merilendu, gde je stajalo više od 80 godina ispred jedne porodične kuće

Posle dve godine ponovo je zasjala najpoznatija jelka na svetu, ima 50 hiljada lampica i zvezdu od 3 miliona Svarovski kristala
profimedia-0573602433 - Copyright Profimedia

Prateći tradiciju staru skoro čitav vek, božićna jelka u Rokfeler centru sinoć je posle dve godine ponovo bljesnula, sa 50 hiljada lampica i zvezdom od 3 miliona Svarovski kristala.

Tradicionalna svečana ceremonija u koje su uprti pogledi celog sveta poslednji put je upriličena 2019. godine, zbog čega je Njujork Tajms posebno naglasio ovogodišnji trenutak paljenja sijalica najpoznatijeg božićnog drveta na svetu.

 

 

Njujorški simbol praznika jedna je od vodećih američkih atrakcija, procenjuje se da je godišnje poseti čak 125 miliona ljudi.

Kultni status dostigla je zahvaljujući filmskoj industriji, a najvećem broju ljudi poznata je kao mesto na kome je izgubljeni dečak Kevin ponovno sreo svoju majku u nastavku kultnog božićnog filma "Sam u Kući".

 

 

Ovogodišnje stablo je 85-godišnja norveška smreka koja je visoka skoro 25 metara i teška gotovo 12 tona i dolazi s farme u Elktonu u Merilendu.

 

 

Slavna zvezda na vrhu stabla koštala je oko 1000 dolara, ima 70 šiljaka prekrivenih Svarovski kristalima, a dizajnirao ju je arhitekta Danijel Libeskind.

 

 

Prvo božićno drvo ispred Rokfeler centra postavljeno je davne 1931. godine kada su se radnici udružili i svojim novcem kupili jelku. Muškarci su tada ukrasili jelku ručno izrađenim vencima koje su napravile njihove porodice. U godinama koje su sledile dekoracije su postajale sve raskošnije. Od 1933. ovaj je trenutak postao tradicija koja traje još i danas.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike