Kako provesti vikend na Ohridu

01.02.2023

21:00

0

Autor: M. J.

Zovu ga i Jerusalim Balkana

Kako provesti vikend na Ohridu
Ohrid - Copyright Pixabay

"Makedonsko more" sa okolinom karakterišu povoljne cene, brojni kulturno-istorijski sadržaji, lepe plaže i čisto jezero, dobar noćni život... I kada ga jednom posetite, uvek mu se vraćate.

Pixabay
 

Ovde je smešteno i 365 crkava, jedna za svaki dan u godini. Najznačajnije učenje i delovanje Ćirila i Metodija, kao i razvoj kulture i pismenosti na Balkanu, ovde je bilo izuzetno izraženo. Hrišćanstvo na ovim prostorima širili su Sveti Kliment i Sveti Naum, učenici Ćirila I Metodija, te su danas njihove zadužbine najposećenije hrišćanske bogomolje.

Pixabay
 

 

Ohridski biser

Gde ćete savršenijeg poklona od nakita ili ohridskog bisera? U starom gradu, brojne su zlatare gde potražnja za čuvenim ohridskim biserom ne jenjava. Interesantna je priča o Jovanu Rusu, koji je svoju tajnu pravljenja sedefa preneo dvema porodicama sa Ohrida. Legenda i dalje živi, a lokalno stanovništvo će vam je rado ispričati. Ukoliko posetite prodavnice porodica Filevi I Talevi, sigurno ćete kupiti najoriginalniji primerak ohridskog bisera.

Pixabay
 

 

Crkva Svetog Jovana Kanea

Jedan od najprepoznatljivijih simbola Ohrida, smešten na steni iznad samog jezera, u malom ribarskom mestu Kaneo, upravo je Crkva Svetog Jovana Kanea. Srednjovekovna crkva iz 13. veka, sagrađena u vizantijskom stilu, dominira područjem. Ispod nje, ušuškala se i mala gradska plaža, do koje možete doći ukoliko odlučite da se prošetate simpatičnim stazicama i stepenicama.

Pixabay
 

Sveti Naum

Trideset kilometara južno od grada Ohrida, smestio se manastir još jednog značajnog svetitelja i učitelja hršćanske religije. Dominantne spoljašnjosti, ali i unutrašnjosti, zadužbina Svetog Nauma jedan je od najposećenijih lokaliteta na Ohridu. Do njega je moguće doći autom ili brodićima, a preporuka je upravo dolazak brodom, budući da samo tako možete biti svesni lepote i dominacije samog manastira. U okolini je smeštena i mala peskovita plaža.

Pixabay
 

 

Muzej na vodi

Nešto južnije od grada Ohrida, u blizini mesta Peštani, nedaleko od Svetog Nauma, smestila se zanimljiva postavka koju vredi posetiti. Muzej na vodi, poznatiji kao Zaliv kostiju, specifičan je prikaz praistorijskog naselja, koje svedoči o nekadašnjem načinu života na ovim prostorima. Kuće i sojenice od trske i blata ispunjene su brojnim predmetima, kako životnim, tako i ritualnim. 

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike