Neobična istorija ostrva koje menja državu kojoj pripada svakih šest meseci

22.11.2022

16:42

0

Autor: 24sedam

Ostrvo fazana je poznato i kao Konferencijsko ostrvo, ali i kao metafora za dugotrajni mir

Neobična istorija ostrva koje menja državu kojoj pripada svakih šest meseci
Ostrvo koje menja države na pola godine - Copyright Printscreen/YouTube/ The Tim Traveller

Ostrvo fazana je malo ostrvo na granici između Španije i Francuske koje svakih šest meseci menja status vlasništva između dve zemlje.

Smešteno na reci Bidasoa, prirodnoj granici između Španije i Francuske, ostrvo je uglavnom napušteno, ali sa prilično fascinantnom istorijom i političkim statusom.

Možda danas nije parče sveta od velikog značaja, ali je situacija bila bitno drugačija pre nekoliko stotina godina kada se konačno završio Tridesetogodišnji rat između Španije i Francuske. Dve zemlje su poslale nekoliko svojih najvažnijih dostojanstvenika na ostrvo da pregovaraju, sa svojim vojskama okupljenim na obe strane reke, u slučaju da stvari pođu po zlu.

Printscreen/YouTube/ The Tim Traveller
Ostrvo fazana

11 godina i 24 samita kasnije, postignut je dogovor i ostrvo fazana je postalo najmanji kondominijum na svetu, pod zajedničkim suverenitetom dve nacije.

Kada su Francuska i Španija odlučile da prekinu svoj dugi rat, ostrvo fazana postalo je metafora za dugotrajni mir. Francuski kralj Luj IV oženio se ćerkom kralja Filipa IV, Marijom Terezijom od Španije na malom ostrvu, u njegovom centru je podignut spomenik u znak sećanja na istorijski sporazum, i što je najvažnije, odlučeno je da od tog trenutka, obe zemlje imaju zajedničko starateljstvo nad teritorijom, svaka po šest meseci u godini.

Od 1660. godine, kada je sklopljen značajan sporazum, ostrvo fazana pripada Španiji od 1. februara do 31. jula svake godine, a Francuskoj drugu polovinu godine.

Posetiocima je dozvoljen ulazak na ostrvo samo u retkim prilikama, kao što je ceremonija primopredaje svake dve godine.

Printscreen/YouTube/ The Tim Traveller
Ostrvo fazana

Osim toga, zaposleni u opštinskim upravama Iruna, u Španiji, i Endaje, u Francuskoj, svakih šest meseci odlaze na ostrvo fazana radi čišćenja i baštovanstva.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike