Zavirite u mesto poznato kao Mars na Zemlji, koje se koristi kao poligon za obuku astronauta

15.11.2022

13:04

0

Autor: 24sedam

Najveće nenaseljeno ostrvo na Zemlji je stenovita polarna pustinja koja ima površinu i uslove slične crvenoj planeti

Zavirite u mesto poznato kao Mars na Zemlji, koje se koristi kao poligon za obuku astronauta
Mars na Zemlji - Copyright Profimedia

Ostrvo Devon u Bafinovom zalivu, koje pripada kanadskom arktičkom arhipelagu, najveće je nenaseljeno ostrvo na Zemlji, i to iz dobrih razloga.

Tlo ostaje zaleđeno skoro cele godine, posebno istočna trećina ostrva koja je trajno prekrivena ledenom kapom debljine oko 500 do 700 metara. Samo kratko, u trajanju od 45-50 dana, u jeku leta, tlo je bez snega. Letnja temperatura raste jedva oko 8°C. Prosečna godišnja temperatura je -16°C.

Drugim rečima, ostrvo Devon je neplodna pustoš, kojom dominiraju stene razbijene mrazom i skoro bez biljaka i životinja. Ali za naučnike i istraživače izuzetno zanimljivo mesto.

Profimedia
Ostrvo Devon

Njegov pustinjski ambijent i oštra klima veoma su slični uslovima na Marsu.

Od 2001. godine, ostrvo Devon je letnji dom za grupu ljudi koji rade na međunarodnom istraživačkom projektu pod nazivom Haughton Mars Project (HMP) koji proučava kako bi istraživači mogli da žive i rade na drugim planetama, posebno na Marsu.

„Neplodni teren ostrva Devon, niske temperature, izolacija i udaljenost nude naučnicima i osoblju NASA-e brojne jedinstvene mogućnosti istraživanja“, stoji na veb stranici NASA-e.

Profimedia
Ostrvo Devon

„Drugi faktori, kao što su arktički dan i noćni ciklus kao i ograničene logističke i komunikacione mogućnosti, nude odgovarajuće uvide u izazove sa kojima će se članovi posade verovatno suočiti na dugim svemirskim letovima.

Jedno od okruženja koje najviše liči na Mars na Zemlji, ostrvo Devon sada je na mapi i može se istražiti na Google Street View-u.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike