Ostrvo koje možete posetiti samo jedan dan u godini

31.10.2022

09:04

0

Autor: 24sedam

Danas na njemu nema ljudi, ali svoj dom ovde su pronašle brojne ptice za koje je osnovano i utočište

Ostrvo koje možete posetiti samo jedan dan u godini
Mistično ostrvo bez ljudi - Copyright Profimedia

„Napušteno ostrvo koje možete posetiti samo jednom godišnje“- ovim rečima je BBC opisao škotsko ostrvo Ejnhalou i podstakao maštu miliona ljubitelja neobičnih destinacija.

A mali Ejnhalou je upravo to. Napušteno u 19. veku nakon epidemije kuge, ovo nenaseljeno škotsko mestašce zatvoreno je za svet čak 364 dana godišnje.

Sve ostale dane bićete prisiljeni da se snađete kako znate, a to obično znači da ćete morati da platite nekome da vas sa kopna preveze čamcem do ostrva. Organizovanog prevoza osim toga nema, najviše zbog jakih struja koje saobraćaj otežavaju i čine ga nebezbednim.

Vrhunac slave ovo ostrvo je dostiglo u prvoj polovini 19. veka kada je ovde živelo tek 30 ljudi. Danas na njemu nema ljudi, ali svoj dom pronašle su brojne ptice za koje je osnovano i utočište.

Mesta ima i za lokalne legende. Tako se veruje da na ovom ostrvu borave demonske sile, uključujući i duhove zbog čega ovo ostrvo nije otvoreno za posete. Priča se da su te sile toliko moćne da se svako ko pokuša da ode na ostrvo sam ili u maloj grupi nikada sa njega neće vratiti. Tu su i priče o sirenama i vodenim čarobnjacima koji menjaju oblik i dolaze na kopno samo leti.

Ovo ostrvo u obliku srca je toliko malo da ga je izuzetno teško pronaći na mapi. Nisko je položeno, ima svega 40 metara na najvišoj tački, iste je boje i kontura kao i druga škotska ostrva. Međutim, za razliku od njih, ovde je vreme stalo.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike