Predsednik Vučić nakon sednice SB UN: Nije bilo nikakve diskusije ili dogovora unutar same BiH po pitanju rezolucije o Srebrenici!

22.04.2024

20:17

0

Vučić je rekao da je Srbija veoma posvećena Povelji UN, ali takođe i rezolucijama

Predsednik Vučić nakon sednice SB UN: Nije bilo nikakve diskusije ili dogovora unutar same BiH po pitanju rezolucije o Srebrenici!
Copyright RTS printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se nakon sednice SB UN.

U sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku, stalna Misija Srbije pri UN danas je organizovala prijem za stalne predstavnike država članica UN.

Vučić je rekao da je Srbija veoma posvećena Povelji UN, ali takođe i rezolucijama.

Nije bilo nikakve diskusije ili dogovora unutar same BiH po pitanju rezolucije o Srebrenici, već je to odluka koja deli već duboko podeljene etničke zajednice, ističe.

RTS
 

- Način na koji je predstavljen nacrt je okretanje jedne zajednice protiv druge, BiH je i dalje osetljivo područje. Nije bilo nikakvih regionalnih konsultacija, odluka u okviru Skupštine UN mora biti doneta konsenzusom. SB je taj koji se bavi situacijom u BiH i to može biti mešanje u nadležnosti za koje je odgovoran SB UN, nije odgovarajuće prenošenje u Generalnu skupštinu UN. Mi smo stalno i dosledno osuđivali zločine u Srebrenici. Lično sam otišao i odao počast žrtvama. Tražimo da se povuče rezolucija o Srebrenici ili da članice GS UN glasaju protiv nje jer će ona produbiti jaz i dovesti do nestabilnosti i tenzija na Zapadnom Balkanu, do otvaranja starih rana i  Pandorine kutije - istakao je.

Na prijemu je primetno prisustvo velikog broja stalnih predstavnika država članica pri Ujedinjenim nacijama.

Prijemu su prisustvovali otpravnik poslova u stalnoj Misiji Republike Srbije pri UN Saša Mart, ambasador Srbije u SAD Marko Đurić, kao i bivši predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike