Okršaj u Ujedinjenim nacijama: Ovako je premijerka Ana Brnabić demontirala laži Vjose Osmani (VIDEO)

24.10.2023

20:05

0

Koliko god se kosovski Albanci trudili da ubede i sebe i druge da su nekakva nezavisna država, i ovoga puta se u UN pokazalo ko je prava država a ko nije, niti će ikada biti

Okršaj u Ujedinjenim nacijama: Ovako je premijerka Ana Brnabić demontirala laži Vjose Osmani (VIDEO)
Ana Brnabić - Copyright Printscreen youtube

Sednica SB UN o izveštaju UNMIK-a o Kosovu i Metohiji  izazvala je buru i pre nego što je počela. Blizu zgrade Ujedinjenih nacija, gde se održavala sednica okupilo se više desetina Albanaca, a učesnici protesta su izgazili zastavu Srbije.

Burno je bilo i na samoj sednici SB UN na kojoj su oštro suprostavili stavove premijerka Srbije Ana Brnabić i tzv. predsednica tzv. Kosova Vjosa Osmani. Koliko god se kosovski Albanci trudili da ubede i sebe i druge da su nekakva nezavisna država, i ovoga puta se u UN pokazalo ko je prava država a ko nije, niti će ikada biti

Za Ujedinjene nacije Srbija je država, a Kosovo nije

Dok je ispred predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić stajala pločica Republika Srbija, ispred Vjose Osmani je stajalo samo njeno ime. Kao i uvek kada je u pitanju predstavljanje tzv. Kosova u Ujedinjenim nacijama. Da se po tom pitanju ništa neće promeniti, pokazao je  i govor ruskog izlagača u SB UN , ambasadora Vasilija Nebenzje, koji je još jednom potvrdio da po ovim pitanjima Rusija stoji čvrsto uz Srbiju, što znači da Kosovo nikada neće biti primljeno u UN. Podsećamo da Rusija kao stalna članica SB UN ima pravo veta, kao uostalom i NR Kina, koja takođe Srbiju čvrsto podržava po pitanju teritorijalnog integriteta

Znaju sve to i kosovski Albanci, pa stoga i ne čudi njihova nervoza koja je bila vidljiva I pre i tokom same sednice SB UN. Teško da je slučajno to što su se baš sada pred ovu sednicu odlučili za toliki stepen provokacije, poput protesta na kom su skrnavili srpsku zastavu. Obzirom da je protest organizovao član gradskog veća Njujorka i poznati albanski lobista, možemo i to tumačiti kao jedan vid pritiska na našu zemlju.

Premijerka Brnabić očitala lekciju Vjosi Osmani

Dok Aljbin Kurti teroriše Srbe u našoj južnoj pokrajini, Albanci, deo međunarodne zajednice, pa čak i deo opozicije maksimalno pojačavaju pritiske na našu zemlju, a sve u krajnjem cilju da se Kosovo i Metohija izdvoji iz sastava Srbije. Na sednici koja je održana sinoć u UN, videli smo koordinisani nastup albanskog predstavnika u UN i tzv. predsednice Kosova, Vjose Osmani. Premijerka Srbije, Ana Brnabić, žustro, a dostojanstveno  iznela je stavove Srbije, a koji su i u skladu sa međunarodnim pravom i važećom rezolucijom SB UN 1244. I predsednik Srbije, Aleksandar Vučić istakao je da je veoma zadovoljan kako je premijerka predstavila situaciju u južnoj pokrajini tokom govora u UN, a istakao je da u narednim danima očekuje još pritisaka na našu zemlju po ovom pitanju. 

Vjosa Osmani je po ko zna koji put iznela nebulozne optužbe na račun Srbije, ovaj put iskoristivši za to govornicu u UN. Optužbe se odnose na navodnu umešanost Srbije u događaje u Banjskoj od 24 septembra. Tzv. predsednica je navela i da je ,, Srbija pokušala da anektira sever Kosova po modelu Krima''. Morala je da spomene Krim, da bi pred svojim zapadnim pokroviteljima pokušala da Srbiju predstavi kao malu Rusiju, a Aleksandra Vučića kao malog Putina.  Zaboravila je Osmani da Srbija ne može da anektira nešto što je već njeno, jer i sever Kosova, kao i jug - sve je to Srbija.  U svom sumanutom iskazu  optužila je predsednika Srbije Aleksandra Vučića ,, da želi da osvoji još više teritorije'' a vrhunac bezobrazluka je bila optužba da Srbi na Kosovu ,, napadaju sami sebe''.  

Živadin Jovanović: Sednica SB UN imala daleko veći značaj od prethodnih, izlaganje premijerke Brnabić značajno iz više razloga 

Kako ocenjuje proteklu sednicu SB UN i izlaganje predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić, u kom formatu smatra da je moguće pronaći rešenje za našu južnu pokrajinu, pitali smo nekadašnjeg ministra spoljnih poslova Savezne Republike Jugoslavije i predsednika Beogradskog foruma za svet ravnopravnih, Živadina Jovanovića

- Poslednja održana sednica SB UN povodom izveštaja UNMIK-a ima daleko veći značaj od prethodnih, kako zbog uzavrele situacije na Kosovu i Metohiji, tako i zbog globalno zaoštrene situacije, a pre svega zbog najnovije eskalacije na Bliskom Istoku. Zbog toga što je linija eskalacije na Kosovu i Metohiji uzlazna u poslednje vreme, a naročito nakon događaja u Banjskoj od 24. septembra, ali i zbog globalne krize, sada je bila ogromna pažnja međunarodne zajednice i svetske javnosti usmerena na ovu sednicu - isitče Jovanović i dodaje: 

Tanjug/Sava Radovanović
 

- Ono što je bilo veoma značajno u izlaganju premijerke Ane Brnabić, jeste to što je ona iznela konkretne podatke o situaciji u našoj južnoj pokrajini i realnom stanju na terenu, a oni imaju znatno jaču težinu i odjek u odnosu na neke uopštene priče. Tako je svetska javnost mogla da se upozna i sa činjenicom da je u poslednje vreme broj Srba na Kosovu i Metohiji smanjen za čak deset posto, što su podaci koji potvrđuju kakvo se etničko čišćenje sprovodi nad našim narodom. 
Druga značajna stvar je to što je premijerka svojim nastupom i podacima uspela da demantuje izveštaj UNMIK-a, u kome je bilo fraza o nekakvom napretku i koji je zapravo bio predstavljanje situacije u pokrajini lepšom nego što ona jeste. Nije slučajno to što je UNMIK pokušao da preskoči sve ono što je premijerka navela u svom izlaganju - kaže naš sagovornik. 

- Značajno je i to što je Srbija sada snažno reafirmisala svoju privrženost Rezoluciji SB UN 1244 koja je jedini međunarodnopravno validan dokument o Kosovu i Metohiji. Srbija je spremna na dijalog i kompromis na osnovu međunarodnog prava, a važno je što se i ovaj put pokazala principijelna podrška Rusije i Kine po tom pitanju, alii ne samo njih, jer i druge članice SB UN to shvataju - rekao je Jovanović.

Na pitanje da li su UN jedini format u kome Srbija može računati na pravedno rešenje i po čemu se pitanje Kosova u Ujedinjenim nacijama razlikuje u odnosu na pregovore koji se oko njega vode u briselskom formatu EU, Jovanović odgovara: 
- EU je pokazala da nije statusno neutralna i da se u celokupnom procesu pregovora vodi isključivo metodama pritisaka, ucena, prevare Srbije. Da bi se poveli istinski i pravedni pregovori, neophodno je izmestiti ih iz formata EU, koja je dokazala da nije tome dorasla. 

 

Državnički odgovor na albanski bezobrazluk i provokacije 

Na ove nadrealne ispade Vjose Osmani, reagovala je premijerka Srbije Ana Brnabić, govoreći neostrašćeno, jezikom činjenica i iznevši tom prilikom i neke šokantne podatke, koji najbolje pokazuju koliko je situacija u našoj južnoj pokrajini alarmantna

-  Verovatno bih mogla da odgovaram satima na ono što je govorila gospođa Osmani i albanski ambasador. Ali daću vam samo nekoliko primera, da vam pokažem kako to izgleda i u teoriji ali i u praksi. Mi smo čuli od gospođe Osmani da je takozvano Kosovo konstruktivno i posvećeno dijalogu. Ono što nismo čuli jeste zašto to Kosovo nije implementiralo Briselski sporazum i formiralo Zajednicu srpskih opština već više od deset godina. To je pokazatelj koliko su oni zaista konstruktivni. Beograd je ispunio sve svoje obaveze proistekle iz Briselskog sporazuma. Priština nije implementirala nijednu jedinu reč. E toliko su konstruktivni i posvećeni - rekla je Brnabić i osvrnula se i na ugrožavanje verskih prava Srba na Kosmetu : 

Printscreen/Kosovonline/Drustvene mreže
 

- Čuli ste da su srpski pravoslavni manastiri visoko zaštićeni na takozvanom Kosovu. Ili, da vam objasnim. Vi niste čuli srpski pravoslavni manastiri, vi ste čuli pravoslavni manastiri. Takozvana predsednica takozvanog Kosova ne može čak ni da izgovori reč Srbija. Ona kaže pravoslavni manastiri, a neće da kaže srpski pravoslavni manastiri. A da vam kažem kako su zaštićeni srpski pravoslavni manastiri. Guglajte – Visoki Dečani. Ne verujte meni. Idite na gugl. Jedan od naših najznačajnijih pravoslavnih manastira na Kosovu i Metohiji. Ono što će vam prvo izaći jeste da je na listi sedam najugroženijih kulturnih dobara u Evropi. Eto kako su zaštićeni i bezbedni. Ovo kaže Evropa Nostra, ne kaže Ana Brnabić, ne kaže Srbija - izjavila je predsednica Vlade i dodala:

 - U maju 2016. godine, takozvani kosovski ustavni sud potvrdio je vlasništvo manastira Visoki  Dečani nad nekoliko hektara zemlje. Uprkos ovoj "sudskoj" odluci, ona još nije implementirana. I da vam kažem, manastir Visoki Dečani je jedini religijski objekat na svetu koji je pod konstantnom zaštitom bezbednosnih snaga, već više od dvadeset godina. E, toliko su bezbedni i zaštićeni srpski pravoslavni manastiri - rekla je Brnabić. 

Kuda dalje 

Ponašanje prištinske strane u poslednje vreme, zaključno sa suludim nastupom Vjose Osmani za govornicom UN , pokazuju da nemamo mnogo čemu dobrom da se nadamo od strane kosovskih Albanaca i da oni nisu privrženi nikakvom dijalogu i kompromisu, već samo jeziku sile. Nažalost znamo i ko stoji iza njih u ovom trenutku, pa pregovarati moramo i gledati kako da sačuvamo naš narod na Kosovu i Metohiji. Premijerka je imala odličan sastanak i sa generalnim sekretarom UN, Antoniom Guterešom, a predsednik Srbije je najavio da će za nekoliko dana opet ići u Brisel na pregovore.  Srbija je iskoristila dobro ovu sednicu da upozna svetsku javnost sa pravim stanjem na terenu i da pokaže svima ko je glavni uzročnik svih kriza na Kosmetu, a to je Aljbin Kurti. Koji možda misli da je u ovom trenutku svemoćan i da može da radi šta hoće, ali mnoge su okupacije prošle, pa će i njegova. Možda može kako hoće, ali ne i dokle hoće. Jer, tvrd je orah voćka čudnovata, a na srpskom orahu su zube  polomili i daleko jači okupatori od njega.  

Bonus video: 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24 sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike