Pet jasnih znakova da ne volite sebe i kako da se iskobeljate iz tog vrzinog kola

03.12.2021

19:52

0

Niko nije rekao da je lako spoznati sebe i prihvatiti sebe sa svim manama

Pet jasnih znakova da ne volite sebe i kako da se iskobeljate iz tog vrzinog kola
ian-keefe-gV7l2YslRS4-unsplash - Copyright Unsplash

Kada ne volite sebe, onda se često ne razumete i skloni ste samokritici.

Iz nekog razloga, lakše je zanemariti sebe, prebacivati sebi i tretirati sebe kritički i osuđujući, nego se voleti i odnositi se prema sebi nežno, sa razumevanjem i poštovanjem. 

Umor i izbegavanje konflikta po svaku cenu su samo neki od znakova koji govore da ne volite sebe dovoljno.

Psiholozi navode pet znakova koji ukazuju na takvo stanje.

Konstantna iscrpljenost

Umor je signal da ne slušate svoje telo i ne odgovarate adekvatno na njegove potrebe. Možda gledate na stalnu zauzetost na poslu i u kući kao znak da vodite uspešan život, ali varate se ako mislite da je hronična iscrpljenost normalno stanje stvari.

Preporuka je da pronađete vreme za odmor kako znate i umete, jer ćete jedino na taj način biti u stanju da se izborite sa svim obavezama koje vas čekaju, ali i emotivnim i psihičkim turbulencijama u svom životu.

Foto: Pixabay/ janka00simka0
 

Uvek prvo vidite svoje mane

Niko nije u potpunosti zadovoljan svojim izgledom, ali ne treba se previše opterećivati time. Ako svaki put kada stanete ispred ogledala, prvo primetite svoje mane i setite se šta vam se ne sviđa kod vas, onda imate veliki problem sa nedostatkom samopouzdanja.

Ljubav prema sebi znači da treba da prihvatite i svoje dobre, ali i svoje navodno loše strane ličnosti.

Partner vas ne ceni dovoljno

Nemoguće je trpeti prevare, nipodaštavanje i nepoštovanje od svog partnera, a osećati se dobro u vezi sa sobom. Ljubavni problemi gotovo uvek se pretvaraju i u psihičke, a ponekad i fizičke probleme.

Profimedia
 

Ako se nalazite u vezi u kojoj vam se čini da niste dovoljno cenjeni, odmah je prekinite i pronađite partnera koji je u stanju da odgovori na sve vaše emotivne i druge potrebe i odnosi se prema vama sa poštovanjem.

Teško vam je da kažete „ne“

Ne biste trebali da prihvatite svaki zahtev i sugestiju drugih ljudi. Morate da postavite granicu između vaših i tuđih interesa, kako biste imali dovoljno vremena i energije da sebi posvetite neophodnu pažnju.

Nije u redu da uvek stavljate druge ispred sebe, osim u slučaju da se brinete o deci ili najbližim ljudima iz vašeg okruženja i nemate izbora nego da im pomognete.

Izbegavate konflikte po svaku cenu

Prepirke i svađe su neprijatne većini ljudi i mogu ostaviti velike posledice po vaše psihičko stanje. S druge strane, ni preterano izbegavanje konflikta nije zdravo.

Unsplash
 

Što duže odlažete donošenje teških odluka koje zahtevaju dogovor i saradnju, a neretko i burnu diskusiju, to ćete veću štetu napraviti sebi u dugom roku.

Morate da naučite da stojite iza svojih reči, budete sigurni u sebe i ne dozvolite drugima da vas iskorišćavaju i manipulišu vašim slabostima.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike