Koliko najviše vremena pas sme da ostane sam kod kuće: Tajna pseće sreće je u vama

16.12.2023

11:07

0

Autor: V. I.

Kako da obezbedite psihičko i fizičko zdravlje vašeg ljubimca dok ste odsutni

Koliko najviše vremena pas sme da ostane sam kod kuće: Tajna pseće sreće je u vama
Copyright Profimedia

U današnjem užurbanom tempu života, mnogi vlasnici pasa se često suočavaju s dilemom: da li je bezbedno ostaviti psa samog kod kuće dok su na poslu ili prazničnim druženjima? Pošto psi kao društvena bića zahtevaju pažnju i brigu, razumevanje uticaja našeg odsustva na njihovo psihičko i fizičko stanje je od suštinskog značaja. U ovom tekstu, oslanjajući se na stručne savete veterinara, razmotrićemo važne faktore kao što su uzrast psa, potreba za fizičkom aktivnošću i mentalna stimulacija, te kako pravilno voditi računa o našim ljubimcima dok smo odsutni.

Profimedia
 

Uzrast i fizičko stanje

Veterinari naglašavaju da uzrast psa igra ključnu ulogu u određivanju koliko dugo može ostati sam.

  • Za štence se preporučuje pravilo jednog sata samoće za svaki mesec starosti.
  • Odrasli psi mogu biti sami do osam sati, ali idealno ne bi trebalo duže od šet sati.
  • Za pse starije od osam godina preporučuje se da samoća ne traje duže od dva do maksimalno šesti 

Potreba za fizičkom aktivnošću

Fizička aktivnost je ključna za održavanje zdravlja vašeg psa. Bez obzira na nivo energije i kondiciju, svakom psu je potrebna određena količina fizičke aktivnosti za održavanje zdravlja, bolju probavu, stimulaciju uma, sagorevanje kalorija i izbegavanje dosade. Ovo uključuje i sprečavanje destruktivnih ponašanja uzrokovanih dosadom. Zdravim psima je potrebno oko 60 minuta umerene aktivnosti svaki dan.

Profimedia
 

Mentalna stimulacija

Mentalna aktivnost je podjednako važna kao i fizička . Štenci i mladi psi zahtevaju više mentalnog obogaćivanja, ali i odrasli psi imaju potrebu za određenom količinom mentalne stimulacije tokom dana. Aktivnosti poput treninga, uzbudljivih šetnji, igara i hranilica zagonetki su odlični načini da se osigura mentalno zdravlje i ravnoteža vašeg psa.

Šta ako morate da budete odsutni duže

Uzimanje u obzir ovih faktora pokazuje da briga o psu zahteva pažljivo planiranje i posvećenost, posebno kada planirate odsustva. Balansiranje vremena koje pas provodi sam, uz obezbeđenje redovnih fizičkih i mentalnih aktivnosti, ključno je za očuvanje zdravlja, sreće i dobre prilagođenosti vašeg ljubimca. U situacijama kada ne možete biti kod kuće, razmotrite angažovanje profesionalnih šetača pasa ili organizovanje čuvanja kako bi se potrebe vašeg psa adekvatno zadovoljile.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike