Pojačajte kucama imunitet: Spisak zimske superhrane koja će vašeg ljubimca održati zdravim

13.12.2023

09:21

0

Autor: V. I.

Niske temperature mogu na srozaju imunitet vašeg ljubimca i učine ga podložnim nizu bolesti

Pojačajte kucama imunitet: Spisak zimske superhrane koja će vašeg ljubimca održati zdravim
Copyright Profimedia

Kako se godina bliži kraju, živa u termometru nastavlja da opada, što nas dovodi u opasnost od zimskih bolesti. Baš kao i mi, naši krzneni prijatelji su takođe podložni bolestima u ovo doba godine i važno je da svoj (i njihov) organizam nahranimo pravim hranljivim materijama.

Dok su šetnje u ranim jutarnjim i kasnim noćnim satima zabranjene, važno je da ih održite aktivnim tokom dana jer njihova probava i imunitet mogu biti ugroženi zbog pasivosti. Uprkos hladnom vremenu, psi mogu biti izloženi riziku od dehidratacije tokom zime, jer možda ne osećaju žeđ. Važno je dodati više vlakana i vode u njihovu ishranu kako bi bili zdravi.

Freepik
 

 

Za dobro zdravlje i imunitet, važno je da se pobrinete da vaš krzneni saputnik jede pravu hranu.

1. Proteini: Proteini dobijeni iz nemasnog mesa, jaja i ribe prevazilaze svoju ulogu u obnavljanju tkiva, jer postaju suštinski doprinos u održavanju snažnog imunološkog odgovora.

2. Sezonsko povrće i voće: Proizvodi pogodni za kućne ljubimce kao što su slatki krompir (batat), šargarepa i borovnice, bogati vitalnim vitaminima, zahvaljujući antioksidansima deluju kao štit za ćelije i aktivno jačaju imuni sistem.

3. Omega-3: Uvođenje omega-3 masnih kiselina, dobijenih iz ribljeg ulja, postaje imperativ zbog njihove dvostruke uloge - podržavaju zdravlje zglobova i ublažavaju upalu, čime značajno doprinose ukupnoj otpornosti imuniteta.

4. Orašasti plodovi i semenke: Među arsenalom antioksidanata, vitamin E koji se dobija iz orašastih plodova, semenki i lisnatog zelenila pojavljuje se kao čvrsti branilac od slobodnih radikala, podstičući snažan imuni odgovor.

5. Citrusno voće: Obiluje citrusnim voćem i bobicama, vitamin C dodaje dodatni sloj zaštite od zimskih tegoba, poboljšavajući ukupnu imunološku funkciju.

6. Cink: Nalazi se u crvenom mesu i živini, a ne samo da pomaže funkcionisanju imunih ćelija, već postaje i ključni faktor u odbrani tela od infekcija

7. Selen: Poseduje ga riba, meso i cele žitarie, podržava antioksidativne enzime, obezbeđujući dodatno za jačanje imunog sistema.

8. Vitamin A: Ima gau jetri, jajima i narandžastom i zelenom povrću, ima dvostruku ulogu antiinfektivnog vitamina ključnog za vid i opšte zdravlje imuniteta. Adekvatna hidratacija, obezbeđena vodom na sobnoj temperaturi i vlažnom hranom, ključna je za podršku telesnim funkcijama i efikasnu zimsku negu vašeg ljubimca.

Pexels
 

Dodatni saveti

  • Aktivnosti u zatvorenom prostoru kao što su donošenje i interaktivne igre prevazilaze puku rekreaciju, značajno doprinoseći fizičkom i mentalnom zdravlju tokom zime.
  • Za kućne ljubimce na otvorenom, toplo sklonište sa suvom posteljinom i ugrejanim przdravljeopšte blagostanje.
  • Rutinski veterinarski pregledi igraju ključnu ulogu u jačanju imunog sistema psa protiv sezonskih izazova.

Usvajanjem ovog sveobuhvatnog vodiča vlasnici kućnih ljubimaca mogu osigurati da njihovi krzneni saputnici ne samo da izdrže već i da napreduju tokom zime, što će im obezbediti  zdrav i srećn život.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike