Lek za dugovečnost ljubimaca: Da li će uskoro vaše kuce i mace moći da žive dvostruko duže zahvaljujući revolucionarnom otkriću?

12.12.2023

16:19

0

Autor: K. O.

Verujemo da bi svaki vlasnik bez razmišljanja produžio životni vek svog krznenog prijatelja

Lek za dugovečnost ljubimaca: Da li će uskoro vaše kuce i mace moći da žive dvostruko duže zahvaljujući revolucionarnom otkriću?
Copyright Freepik

Koliko je to bolno, znaju oni koji su izgubili svoje voljene kućne ljubimce. Neko je deceniju i po vaš prijatelj i onda ga odjednom nema. Ali, izgleda da su na pomolu dobre vesti za sve vlasnike kućnih ljubimaca.

Naime, u Americi, tačnije u San Francisku, trenutno se razvija lek protiv starenja za pse. Na njemu radi kompanija "Loyal" i zasada je poznat kao LOI-001. Cilje je da se produži životni vek većih rasa rasa.

Uprava za hranu i lekove (FDA) prepoznala je potencijal LOI-001 u produženju životnog veka većih pasa, na osnovu "Loyalovog" opsežnog pregleda tehničkih podataka.

Ovaj lek je dobio uslovno odobrenje od FDA, a očekuje se da će biti dostupan vlasnicima kućnih ljubimaca već 2026. godine, u očekivanju daljeg odobrenja proizvodnih i bezbednosnih podataka.

Profimedia
 

Lek LOI-001, ako je efikasan, mogao bi potencijalno da produži životni vek pasa za nekoliko godina, iako precizne procene variraju i zavise od rase i individualnog zdravstvenog stanja.

I to je sjajna vest za vlasnike pasa, iako sporedni efekti leka još nisu poznati niti objavljeni, kao ni njegova moguća cena.

Mace bi mogle da žive dvostruko duže

A u međuvremenu, na drugom kraju sveta, tačnije u Japanu, naučnik dr Toru Mijazaki i njegov tim mogli bi potencijalno da produže život mačaka na 30 godina, čime bi udvostručili njihov trenutni prosečni životni vek od 15 godina.

Ovaj naučni napredak u obliku injekcije trenutno je u fazi kliničkih ispitivanja, sa očekivanjima da će biti dostupan do 2025.

Pexels
 

Istraživanje koje je vodio dr Mijazaki predstavlja značajan pomak u veterinarskoj medicini, pružajući nadu vlasnicima mačaka za duže druženje sa svojim kućnim ljubimcima.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike