Proverenih 11 trikova: Kako da vam voće i povrće ostane sveže mnogo duže nego inače

15.06.2024

14:58

0

Autor: V. I.

Sprečite propadanje namirnica i uštedite novac

Proverenih 11 trikova: Kako da vam voće i povrće ostane sveže mnogo duže nego inače
Copyright Profimedia

Svakome se desilo da kupljeno voće i povrće brže propadne nego što smo očekivali. Bilo da se radi o prezrelim bananama, osušene šargarepe ili bobicama koje su uhvatile buđ, propadanje hrane može biti frustrirajuće. Srećom, uz nekoliko jednostavnih trikova možete značajno produžiti svežinu vaših omiljenih proizvoda. U nastavku pročitajte kako da pravilno skladištite voće i povrće kako biste uživali u njihovom ukusu i hranljivim vrednostima što duže. 

Rešite se krivice zbog rasipanja hrane (i uštedite novac i vreme za kupovinu namirnica) pomoću ovih pametnih trikova kako bi vaši proizvodi duže trajali. 

1. Bobičasto voće: Isperite sirćetom

Pre nego što ih stavite u frižider, operite jagode, maline i ostalo bobičasto voće mešavinom sirćeta i vode (razmislite o odnosu 1:3). Ovo dezinfikuje protiv buđi, što može da produži rok trajanja za nekoliko nedelja. Zatim isperite vodom i dobro osušite.

 

Freepik
 

 

2. Zelena salata: Čuvajte s papirnim ubrusom

Čuvajte ostatke listova zelene salate u posudi sa papirnim ubrusom na vrhu, a zatim zatvorite plastičnom folijom. brus upija vlagu, što je ono što lišće čini vlažnim i smeđim. Zamenite ga čim postane vlažan.

Profimedia
 

 

3. Avokado: Poprskajte limunovim sokom

Poprskajte avokado sokom od limuna ili limete kako biste sprečili da promeni boju. Limunska kiselina će vam pomoći da sprečite tamnu boju najmanje jedan dan.

Profimedia
 

 

4. Šargarepa: Čuvajte u vodi

Da biste izbegli osušeni izgled, isecite listove sa šargarepe. Šargarepa najbolje podnosi vlagu, pa je stavite u posudu napunjenu vodom, zatvorite plastičnom folijom i čuvajte u frižideru. Tako možete i da oporavite osušenu šargarepu koja je izgubila čvrstinu.

Unsplash
 

 

5. Limun: Izbegavajte sečenje na polovine

Ako vam je potreban samo sok od limuna, probušite ceo limun viljuškom ili ražnjem umesto da ga prepolovite. Na ovaj način možete da iscedite ono što vam je potrebno, a da ne osušite ceo limun.

Pexels
 

 

6. Luk: Umotajte u čarape

Umotajte luk u mrežaste čarape kako bi dobio dovoljno vazduha i ostao svež duže. Ubacite luk u najlonke, vezujući čvor između svake glavice.

Freepik
 

 

7. Krompir: Čuvati sa jabukama

Jabuke proizvode etilen gas koji može da održi krompir svežim duže od osam nedelja. Recite zbogom dosadnim klicama na krompiru.

Profimedia
 

 

8. Jabuke: Potopite kriške u slanu vodu

Narezane jabuke potopite u hladnu slanu vodu (ne više od ½ kašičice soli po litru vode) da sprečite oksidaciju. Nakon pet minuta, osušite i čuvajte u frižideru u hermetički zatvorenoj plastičnoj kesi. A postoje još dva zanimljiva metoda.

Pexels
 

9. Banane: Umotajte drške plastičnom folijom

Ovde je opet krivac gas etilen, ali odvajanje svake banane od grozda i umotavanje svake pojedinačne stabiljke u plastičnu foliju može zaustaviti širenje gasa. Ako su već postale previše zrele za vaš ukus, ogulite ih i čuvajte u zamrzivaču da biste lako dodali u smuti. Obavezno pogledajte ovo voće i povrće koje nikada ne treba čuvati zajedno.

 

Freepik
 

 

10. Celer: Umotajte u aluminijumsku foliju

Za razliku od plastične kese, folija će dozvoliti da gas zrenja etilen pobegne. Kada je etilen zarobljen u plastičnoj kesi, to dovodi do bržeg gubitka vlage i kvarenja. Ovo se odnosi i na celer korenaš i na onaj u sabljici.

 

Profimedia
 

 

11. Paradajz: Držite van frižidera s peteljkom okrenutom nadole

Paradajz ne voli hladnoću; te ako ga držite u frižideru i izgubiće svoj idealan ukus i teksturu. Pored toga, kada ih ostavite na podlogu, stavite ih s peteljkom nadole, jer ovaj deo ploda poslednji sazreva.

 

Pexels
 

 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike