Naučite kako da sprečite proklijavanje krompira: Tradicionalni trikovi naših baka za svežinu tokom cele godine

19.05.2024

15:12

0

Autor: K. B.

Jednostavan, ali efikasan način očuvanja svežine krompira koristi se već vekovima

Naučite kako da sprečite proklijavanje krompira: Tradicionalni trikovi naših baka za svežinu tokom cele godine
Copyright Profimedia

Krompir je često nezamenjiv sastojak u našim jelima, ali često se suočavamo s problemom proklijanja. Evo kako to možete sprečiti.

Proklijali krompir nije zdrav. Čuvanje krompira, posebno duže vreme, može biti izazov. Ako imate višak krompira koji nećete odmah iskoristiti, postoji rizik da proklija. Međutim, postoji jednostavan trik koji su naše bake koristile kako bi sprečile proklijanje krompira, a time i gubitak obroka. Krompir koji proklija ne samo da može narušiti planove za ručak, već ukazuje i na povećan nivo solanina, prirodnog sastojka koji je namenjen odbijanju štetočina, ali može biti štetan ako se konzumira u velikim količinama.

Klijanje krompira može se lako sprečiti korišćenjem prirodnih metoda, a jedan od njih je i dodavanje jabuka. Jabuke ispuštaju gas etilen, prirodni biljni hormon koji usporava proces sazrevanja i proklijanja krompira. Stavite krompir u pletenu korpu zajedno sa nekoliko jabuka i primetićete značajno produženje roka trajanja.

Profimedia
 

Važno je čuvati krompir na hladnom i suvom mestu, ali izbegavajte frižider. Hladno i vlažno okruženje može ubrzati kvarenje umesto da ga spreči. Ako primetite da se formiraju klice, odmah ih odsecite i upotrebite krompir. Veliki broj klica može značiti da krompir treba baciti. Pre pripreme, krompir nemojte prati, jer vlaga podstiče stvaranje klica.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike