Koja boja banane donosi najviše vitamina? Nutricionista objašnjava, dok upozorava na one koje mogu biti teže za varenje

27.05.2024

06:55

0

Autor: K. B.

Zrelost banane može imati različit uticaj na organizam, zavisno od njenog stepena sazrevanja

Koja boja banane donosi najviše vitamina? Nutricionista objašnjava, dok upozorava na one koje mogu biti teže za varenje
Žena drži banane - Copyright Freepik

Zrele banane, bilo da su blago zelenkaste ili prezrele sa tamnim flekama, imaju različite efekte na organizam. Nutricionista objašnjava koja je najzdravija opcija za konzumaciju.

Prezrele banane sa tamnim flekama

Što je banana tamnija, odnosno ima više tamnih tačkica, to je bogatija vitaminima B i C, kalijumom i antioksidantima. Ove banane se lakše vare i prepune su antioksidanata. Potpuno smeđe banane su posebno slatke zbog visokog sadržaja šećera, što ih čini popularnim sastojkom u pripremi kolača.

Zelene banane

Zelenkaste i tvrđe banane sadrže probiotičke bakterije koje su korisne za zdravlje debelog creva. Imaju manje šećera i više skroba u poređenju sa potpuno zrelim bananama. Skrob u ovim bananama pruža duži osećaj sitosti. Istraživanja sugerišu da nedovoljno zrele banane sadrže većinu ugljenih hidrata koji se postepeno pretvaraju u šećere kako banana sazreva. Zbog toga su bolji izbor za osobe sa povišenim nivoom šećera i dijabetesom.

Freepik
 

Žute banane

Zrele, žute banane se lakše vare i bolji su izbor za osobe koje pate od opstipacije. Sve vrste banana su bogate kalijumom, što je korisno za opšte zdravlje. Međutim, osobe sa povišenim nivoom šećera u krvi i dijabetesom trebalo bi da budu oprezne pri konzumaciji banana.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike