Ovaj prekršaj na auto-putu može biti fatalan: Mnogi vozači donose pogrešnu odluku iz jednog razloga

09.06.2024

17:50

0

Autor: K. B.

Prilikom vožnje na auto-putu, mnogi vozači čine ozbiljne prekršaje

Ovaj prekršaj na auto-putu može biti fatalan: Mnogi vozači donose pogrešnu odluku iz jednog razloga
Copyright Profimedia

Na delu auto-puta, kako iskusni vozači tako i oni koji su tek stekli probnu vozačku dozvolu, često čine ozbiljne greške koje mogu imati ozbiljne posledice. Česta pojava je vožnja po zaustavnoj traci, kako konstantno tako i prilikom preticanja, što je ozbiljan prekršaj.

Od oktobra 2023. godine, auto-put kroz Beograd, od petlje Beograd preko Mostara do Bubanj potoka, je pretvoren u gradsku saobraćajnicu po uredbi Vlade Srbije. Iako je postao državni put II B reda, pravila ostaju ista kao i na auto-putu. Vozači često misle da je vožnja po zaustavnoj traci prihvatljiva u situacijama gužve, ali to je ozbiljan prekršaj koji može biti kažnjen novčanom kaznom od 20.000 do 40.000 dinara, uz šest kaznenih poena i tromesečnu zabranu upravljanja motornim vozilom.

Osim finansijskih posledica, vožnja u zaustavnoj traci je i veoma opasna po sve učesnike u saobraćaju. Vozači često ne očekuju da će biti preticani sa desne strane, naročito ne trakom koja je namenjena zaustavljanju.

Profimedia
 

 

Iako saobraćajna policija nadgleda ovaj deo puta, često ne interveniše odmah. Međutim, vozači mogu biti neprijatno iznenađeni kada im stigne fotografija sa prekršajem na kućnu adresu, što dodatno naglašava ozbiljnost situacije i finansijske posledice neodgovorne vožnje.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike