Danas je Međunarodni dan pice: Otkrivamo vam tri ključna koraka za savršenu koricu

17.01.2024

14:54

0

Autor: V. I.

Postoji li osoba koja može da odoli hrskavoj korici i mirisnom filu odozgo

Danas je Međunarodni dan pice: Otkrivamo vam tri ključna koraka za savršenu koricu
Copyright Profimedia

Međunarodni dan pice, koji se obeležava danas, 17. januara, posvećen je slavljenju ovog omiljenog jela širom sveta. Datum je izabran u čast Svetog Antonija d’Abate, zaštitnika pica majstora. Od 2017. godine, kada je "Tradicionalna umetnost napuljskih pica majstora“ postala deo Uneskove svetske baštine, ovaj dan je dobio posebnu težinu.

Tradicionalna napuljska pica

Tradicionalna napuljska pica se odlikuje jednostavnošću i kvalitetom sastojaka: mocarelom od mleka bivolice iz regiona Kampanje, svežim paradajzom, bosiljkom i maslinovim uljem. Peče se isključivo u peći na drva, što daje autentičan ukus i teksturu.

 

 

Najviše pojedu Italijani, najmanje Austrijanci

Podaci pokazuju da je omiljena pica u svetu margarita i da najveće količine pojedu Amerikanci, prenosi Ansa. U Evropi prednjače Italijani sa 7,8 kilograma po osobi godišnje, zatim slede Španci (4,3), Francuzi i Nemci (4,2), Britanci (4), Belgijanci (3,8) i Portugalci (3,6), dok prosečan Austrijanac godišnje pojede najmanje pice u Evropi, svega 3,3 kilograma. U Italiji se godišnje proizvede 2,7 milijardi pica, za čije se spremanje godišnje utroši 200 miliona kilograma brašna, 225 miliona kilograma mocarele, 30 miliona kilograma maslinovog ulja i 260 miliona kilograma paradajz sosa, piše Tanjug.

 

 

Margerita najpopularnija

Tradicionalna margerita, sa svojim bojama koje simbolizuju italijansku zastavu (paradajz - crvena, mocarela - bela, bosiljak - zelena), nastala je u čast kraljice Margerite Savojske i i dalje je najpopularnija vrsta pice. Picerija "Brandi“ u Napulju, gde je navodno prvi put napravljena ova pica, i danas je popularno mesto za ljubitelje pice.

Profimedia
 

Tri ključna koraka za picu bez greška

 

Kvalitetno brašno -osnova dobrog testa za picu. Idealno je koristiti tip 00 brašno, koje je fino mleveno i bogato proteinima. Mešanjem brašna, soli, vode i kvasca, stvara se osnovna smesa koja će se pretvoriti u mekano, elastično testo. Važno je da se testo dobro mesi kako bi se razvile gluten mreže, što će mu pružiti željenu elastičnost i strukturu.

Fermentacija - ključni korak koji omogućava da se arome i tekstura testa razviju. Dugotrajna fermentacija, na hladnom mestu, omogućava da se testo polako razvija, dajući mu bogat ukus i hrskavu koru. Vreme fermentacije može varirati od nekoliko sati do nekoliko dana, zavisno od preferencija i recepta.

Temperatura - igra važnu ulogu. Idealno je koristiti pećnicu zagrejanu na visokoj temperaturi, oko 250 do 300 °C, kako bi se postigao efekat pečenja u kamenom peću. To će rezultirati hrskavom korom, ali mekanim i sočnim unutrašnjim delom pice.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike