Blinken tvrdi: Imamo dokaze da Kina pokušava da se umeša u predstojeće američke predsedničke izbore!

27.04.2024

20:40

0

On je ukazao da je svako mešanje Kine u američke izbore nešto na šta američka adminsitracija veoma pažljivo gleda i smatra da je to potpuno neprihvatljivo

Blinken tvrdi: Imamo dokaze da Kina pokušava da se umeša u predstojeće američke predsedničke izbore!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je nakon trodnevne posete Kini da SAD imaju dokaze o pokušajima Kine da "utiče i pokuša da se umeša" u predstojeće američke predsedničke izbore uprkos ranije datom obećanju kineskog lidera Si Đinpinga da to neće činiti.

U kratkom intervjuu za CNN Blinken je rekao da je tokom sastanaka sa najvišim kineskim zvaničnicima, uključujući predsednika Kine Si Đinpinga, razgovarao o brojnim spornim pitanjima, od američke kontrole tehnologije do podrške Pekinga Moskvi.

AP Photo/Eugene Hoshiko
Entoni Blinken

Blinken je rekao da je ponovio zahtev koji je predsednik SAD Džozef Bajden uputio predsedniku Siju tokom njihovog susreta u San Francisku prošlog novembra, da se Kina ne meša u predsedničke izbore u SAD 2024. godine i podsetio da je tada kineski lider obećao da Kina to neće učiniti.

- Videli smo, uopšteno govoreći, dokaze o pokušajima uticaja i mogućeg mešanja i želimo da budemo sigurni da će to biti prekinuto što je pre moguće - odgovorio je Blinken na pitanje da li je Kina do sada kršila Sijevo obećanje Bajdenu.

On je ukazao da je svako mešanje Kine u američke izbore nešto na šta američka adminsitracija veoma pažljivo gleda i smatra da je to potpuno neprihvatljivo.

- Želeo sam da budem siguran da su ponovo čuli tu poruku - rekao je Blinken i dodao da postoji zabrinutost zbog Kine i drugih zemalja koje, kako je naveo, iskorišćavaju postojeće društvene podele u SAD.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike