Italijani uvode bizarnu zabranu koja se tiče pice i sladoleda - turistima neće biti dobro

25.04.2024

18:58

0

Autor: K. O.

Sve u cilju obuzdavanja haosa i buke

Italijani uvode bizarnu zabranu koja se tiče pice i sladoleda - turistima neće biti dobro
Copyright Freepik/Pixabay

Jedan od najpoznatijih italijanskih gradova izneo je kontroverzan predlog da se zabrani prodaja sladoleda i pica. Ali nema razloga za paniku jer to važi samo za period posle ponoći.

Milano bi trebalo da zamrzne dva omiljena italijanska kulinarska blaga tokom kasnih sati, jer grad ima za cilj da obuzda bučne grupe koje se gomilaju na ulicama.

Novi zakon će ciljati na uživanje u kasnim noćnim satima koje privlače grupe ljubitelja i turista, kao što su sladoled i pica, navodeći zabrinutost zbog buke, smeća i javnog reda.

Marko Graneli, zamenik gradonačelnika, rekao je: „Cilj je da se pronađe balans između druženja i zabave, i mira i spokoja stanovnika.“

Prema novom predlogu, zabrana bi se odnosila isključivo na konzumiranje na otvorenom, počevši od 12.30 ujutru radnim danima i 1.30 ujutru vikendom, od maja do novembra.

Zabrana će biti sprovedena u oblastima kao što su Nolo, Lazzaretto, Melzo, Izola, Sarpi, Via Cesariano, Arco della Pace, Como-GaeAulenti, Porta Garibaldi, Brera, Ticinese i Darsena-Navigli.

Pixabay
 

Stanovnici i preduzeća imaju rok do početka maja da izraze svoju zabrinutost i predlože izmene novog zakona.

Ovaj potez označava reviziju slične ideje od pre skoro deceniju, kojoj su se stanovnici Milana oštro usprotivili i koju su kasnije napustili 2013.

Gradonačelnik Đulijano Pizapija bio je primoran da preokrene svoj predlog da se zabrani ponoćno grickanje nakon što se suočio sa sve većim pritiskom protesta koji su potresli njegovu administraciju.

Freepik
 

Tvrdio je da je formulacija direktive pogrešna i da nije postojala namera da se zabrani noćna prodaja sladoleda ili bilo koje druge hrane ili pića.

On je tada rekao, a preneo Independent: „Ako je došlo do naše greške, ona je već ispravljena.

„Milanežani i nemilanezi mogu da jedu sladoled danju i noću gde god žele. Možda je došlo do greške u tumačenju pravila, ili možda greške u načinu na koji su stvari napisane.'

Profimedia
 

A kolika su napast postali turisti za italijanske gradove svedoči i to što je u aprilu 2023, malo ribarsko selo u Italiji pokrenulo nove antiturističke mere sa kaznama od 275 evra za lutanje po selfi žarištima u pokušaju da se stavi tačka na „anarhični haos“.

Gradonačelnik Portofina uveo je pravilo zabrane zadržavanja u dve 'crvene zone' gde posetioci često fotografišu, a turističke grupe se okupljaju, piše Tajms.

Gradonačelnik Mateo Viacava je insistirao da zabrana nema za cilj da grad učini „ekskluzivnijim“, već da „dozvoli svima da uživaju u našoj lepoti“ i „izbegnu opasne situacije uzrokovane prenaseljenošću“.

Profimedia
 

On je rekao da gomile turista koji prave gužve sprečavaju pristup hitnim službama, što bi moglo biti veoma opasno, prenosi Daily Mail.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike