Recept dana: Torta kraljice Natalije, čokoladna poslastica po receptu iz 1888. godine koja se spremala u domu Jevrema Grujića

04.11.2023

07:58

1

Autor: K. O.

Ova čokoladna torta nalikuje nadaleko čuvenoj saher torti

Recept dana: Torta kraljice Natalije, čokoladna poslastica po receptu iz 1888. godine koja se spremala u domu Jevrema Grujića
Copyright Profimedia

Nekada kolači nisu samo poslastice, već i deo istorije. Ranije smo pisali o omiljenom Titovom kolaču, kao i torti kraljice Marije, a još jedna kraljica obožavala je da jede slatkiše.

I to posebno čokoladnu tortu koja se pravila u domu tadašnjeg političara i diplomate Jevrema Grujića koji je ona posećivala.

Kada bi kraljica Natalija Obrenović, supruga srpskog kralja Milana Obrenovića, najavila posetu pripremala se specijalna torta od čokolade, čiji je recept poznat još od 1.888. godine, a sada nosi njeno ime - torta kraljice Natalije.

Za sve ljubitelje istorije, moramo da napomenemo da u Beogradu postoji i Dom Jevrema Grujića, u Svetogorskoj ulici, te da u tom zdanju funkcioniše i svojevrstan muzej. Ukoliko biste odlučili da posetite ovaj muzej, imate mogućnost da uživate i ukusu ove torte.

Ova čokoladna torta nalikuje nadaleko čuvenoj saher torti. Iako se kulinarske tajne nikada ne otkrivaju do kraja, navodno je u ovoj torti tajni sastojak piće armanjak, koje potiče iz Francuske i koje se koristilo za pripremu.

Vreme pripreme:

  • 90 minuta

Sastojci:

  •     6 celih jaja
  •     150 ml ulja
  •     150 ml mleka
  •     150 g šećera
  •     150 g belog brašna
  •     1 kašičica praška za pecivo
  •     400 g čokolade za kuvanje (150 g za koru, ostalo za glazuru)
  •     voćni džem po izboru (preporuka je od kajsije)

Priprema:

1. Razdvojiti najpre žumanca i belanca u dve posude.

2. Umutiti belanca u čvrst sneg, a u žumanca dodati predviđenu količinu šećera, te sve dobro sjediniti. Zatim dodati ulje i sve zajedno dobro umutiti.

3. Rastopiti čokoladu na pari i dodati u umućena žumanca, pa sve zajedno dobro izmešati. Varjačom, ne mikserom.

4. Sjediniti žumanca i belanca, pa dodati prašak za pecivo i malo po malo brašna, uz lagano mešanje.

5. Posudu za pečenje obložiti pek-papirom ili podmazati sa malo ulja i posuti brašnom. Rernu zagrejati na oko 200 stepeni i peći u njoj tortu 15 do 20 minuta. Kora se ne peče dugo, svega petnaestak minuta, pa je proveravajte čačkalicom.

6. U međuvremenu pripremite glazuru i to na vrlo jednostavan način, odnosno tako što ćete na pari rastopiti čokoladu za kuvanje sa mlekom.

7. Kada je torta pečena, izvadite je iz rerne i ostavite da se kratko prohladi. Zatim je presecite na dva dela po dužini, pa preko donje kore premažite marmeladu, koju po potrebi možete prethodno i blago zagrejati, kako biste je lakše namazali na donji deo kore. Preko stavite drugu koru, zatim opet premažite džemom i na kraju stavite čokoladnu glazuru.

Ohladite i služite.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike