Recept dana: Neprevaziđena ambasador torta, zapostavljen klasik naše kuhinje na starinski način

05.10.2023

07:56

1

Autor: K. O.

Nekada čest gost na trpezama u Srbiji, sada se retko viđa

Recept dana: Neprevaziđena ambasador torta, zapostavljen klasik naše kuhinje na starinski način
Copyright Profimedia

Znamo da su moderno vreme i užurbani stil života uzeli svoj danak, pa se torte sa korama koje se peku, te raskošnim filovima sve ređe spremaju.

Jedan od tih zaboravljenih, a neprevaziđenih klasika je ambasador torta. Samo ime kaže da je se ne bi postideli ni na dvoru. Nekada se pravila za važne porodične dane i nosila na veselja.

U nju idu i lešnici, i bademi, i čokolada... Dovoljno da znate da je ukus neprevaziđen.

Vreme pripreme:

  • 120 minuta

Sastojci za 12 osoba:

Prva tamna kora:

  • 6 jaja
  • 6 ravnih kašika prezli
  • 100 g mlevenih, oljuštenih lešnika
  • kašičica praška za pecivo
  • 75 g istopljene čokolade
  • 6 kašika šećera

Druga svetla kora:

  • 6 belanaca
  • 6 kašika šećera
  • 6 ravnih kašika prezli
  • kašičica praška za pecivo
  • 80 g mlevenih, blanširanih badema

Fil:

  • 13 žumanaca
  • 200 g šećera
  • sok jednog limuna
  • 150 ml mleka
  • 3 vanilina šećera
  • 1 kesica praška za puding ukus vanile
  • 100 g bele čokolade
  • 250 g margarina ili putera

Priprema:

Za prvu koru umutiti penasto jaja. Dodati šećer i mutiti dalje oko desetak minuta dok masa ne "pobeli". Sipati otopljenu čokoladu koja ne sme da bude vruća, dodati lešnike, prezle i prašak za pecivo.

Sve sjediniti i peći u plehu obloženom pek-papirom prečnika 32 cm oko 30 do 35 minuta na srednjoj rešetki u rerni. Kada je gotova, kratko ohladiti, pa prebaciti na tacnu.

Za drugu koru umutiti penasto belanca sa malo soli, bukvalno prstohvat. Dodati šećer i mutiti dalje dok sneg ne postane čvrst. Dodati prezle, bademe i prašak za pecivo.

Profimedia
 

Sve sjediniti i peći isto kao i prvu koru. Kada je gotova, prohladiti i prebaciti na tacnu.

Za fil na pari skuvati krem od  žumanaca, mleka, vanilinog šećera, 100 g šećera, bele čokolade i praška za puding.

Na kraju dodati limunov sok. Skloniti sa pare i ohladiti. Penasto umutiti margarin ili puter sa 100 g šećera. Dodavati u umućen margarin kašiku po kašiku krema i dalje mutiti mikserom dok se ne utroši krem.

Na kraju ukrasiti sa dva šlaga u prahu umućena sa 200 ml kisele vode prema uputstvu: Možete preko staviti i re i rendanom čokoladom. Ostaviti preko noći u frižderu.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

 

  

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike