Recept dana: Starinska žito torta, pomalo zaboravljena i nepravedno zapostavljena - puna oraha, ali i nostalgije

05.09.2023

07:57

0

Autor: K. O.

Jednostavna za pripremu, fantastičnog ukusa

Recept dana: Starinska žito torta, pomalo zaboravljena i nepravedno zapostavljena - puna oraha, ali i nostalgije
Copyright Printscreen/YouTube

Naše bake su je često i rado pravile, a današnje generacije je verovatno nisu ni probale. Žito torta je starinska torta, a oni koji su je probali znaju da je fantastičnog ukusa, a verujemo da je dugo nisu probali. 

Nepravedno je zapostavljena, a sem sjajnog ukusa, vrlo je jednostavna za pripremu. Puna je oraha, a dodatni šmek daje joj muskatni oraščić.

Mi imamo recept, a vi uključite rernu i transportujte se direktno u detinjstvo.

Vreme pripreme:

  • 90 minuta

Sastojci:

Za kore:

  • 12 belanaca
  • 9 kašika šećera
  • 7,5 kašika brašna
  • 9 kašika mlevenih oraha

Za fil:

  • 12 žumanaca
  • 15 kašika šećera
  • 5 kašika brašna
  • 500 ml mleka
  • 250 g putera
  • 300 g mlevenih oraha
  • prstohvat muskatnog oraščića

Priprema:

Najpre umutite belanca 4 komada, pa im dodajte 3 kašike šećera. Nastavite da mutite dok ne dobijete čvrst šne.

Zatim dodajte brašno (2,5 kašike) i 3 kašike mlevenih oraha. Lagano umešajte i sipajte na pleh obložen pek-papirom.

Poravnajte i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta. Od iste količine sastojaka i na isti način napravite još 2 kore. Kalup je 24 cm.

Žumanca umutiti sa šećerom, dodati brašno, i malo mleka, pa sve polako sipati u ostatak mleka i skuvati fil na pari. Nije potrebno dugo kuvanje.

Kada se prohladi, dodati puter, dobro umutiti mikserom, a zatim umešati orahe, i nastrugati po ukusu muskatni oraščić.

Filovati korice, kao i treću odozgo, fil razvući i oko torte. Ukrasiti po želji, predlog su seckani orasi.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike