Recept dana: Titov kolač, omiljena poslastica u kojoj su uživali maršal i Jovanka
Divan i kremast, a kažu da je ovaj recept bio tajna u Jugoslaviji

Oni koji su znali Tita kažu da je obožavao kolače sa kombinacijom čokolade i kafe. U svakom segmentu života, nakon rata, Tito je slovio za velikog hedonistu, rekao je u svojoj knjizi Jože o Titu.
Niko nije siguran otkud ime “Titov kolač”, a mnogi tvrde da nekadašnji predsednik Jugoslavije uopšte nije smeo da jede orahe. Bilo kako bilo, ovaj kolač svi vole.
Sastojaci:
Za koru:
Pročitajte još:
- 4 jaja
- 200 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 100 g mlevenih oraha ili lešnika
- 5 kašika skuvane crne kafe
- 5 kašika brašna
- 1 prašak za pecivo
- 3 kašike ulja
Za prvi fil:
- 400 ml mleka
- 5 punih kašika brašna
- 2 žumanca
Za drugi fil:
- 200 g margarina
- 10 kašika šećera
- 1 vanilin šećer
- 100 g otopljene čokolade
- 3 kašičice mlevenog pečenog lešnika
Priprema:
Belanca na sobnoj temperaturi umutite sa polovinom šećera. Umitite žumanca sa ostatkom šećera i vanilin šećera. Dodajte ulje.
U brašno dodajte prašak za pecivo pa izmešajte. Dodajte jaku, hladnu crnu kafu u jaja. Izmešajte brašno i orahe. Dodajte ih u smesu od žumanaca.
Polako žicom umešajte sneg od belanaca.
Pecite u pobrašnjenom plehu u obliku po želji, na 180 stepeni, oko pola sata.
Za prvi fil, izmešajte mleko i žumance, pa polako, muteći mikserom, dodajte brašno. Skuvajte kao puding i ohladite.
Margarin dobro umutite sa šećerom i vanilinom, pa dodajte ohlađenu čokoladu.
Sjedinite oba fila. Dodajte pečeni lešnik.
Pečenu koru izvadite iz pleha, ohladite, premažite ohlađenim filom, pa pospite narendanom čokoladom i mlevenim orasima.
Bon appetit!
Instalirajte našu IOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs
Pročitajte još
Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari