Nije do miševa: Stručnjak objasnio zašto švajcarski sir ima rupe i šta ako ih nema (VIDEO)

02.11.2023

14:16

0

Autor: V. I.

Postoji sir iz Švajcarske koji je bez rupa, međutim on se vodi kao feleričan

Nije do miševa: Stručnjak objasnio zašto švajcarski sir ima rupe i šta ako ih nema (VIDEO)
Copyright Profimedia

Sir je verovatno jedna od najomiljenijih namirnica u Srba - bilo da ga jedete kao krem na hlebu, uz predjelo ili salatu ili kao dodatak kuvanim jelima. Zbog svog blagog, bogatog ukusa, švajcarski sir se često koristi i reko kad ostane duže u frižideru. Svi ga prepoznaju na prvu loptu jer ima rupice po sebi. A da li ste se nekad zapitali otkud dolaze te rupe?

Šta je švajcarski sir?

Švajcarski sir se uvek opisuje kao "sir s rupama", kaže dr Mark Džonson, naučnik u Centru za istraživanje mleka na Univerzitetu u Viskonsinu i dodaje: "Ima čvrsto telo i orašasti, ali sladak ukus. Takođe ima veoma malo soli u poređenju s drugim sirevima.”

S obzirom na svoje ime, poreklo sira ne bi trebalo da bude previše teško pogoditi. Poznat pod imenom emental, smatra se da je prvi put napravljen u Švajcarskim Alpima u 14. veku. Reč je o tvrdom siru s dugim vekom trajanja koji je lako mogao da se transportuje niz planine gde je napravljen.

Danas se, međutim, termin švajcarski sir ne odnosi na to odakle sir dolazi, već na vrstu sira. Drugim rečima, sve se svodi na to kako se sir proizvodi. Tako na srpskom tržištu postoje švajcarski sirevi raznih domaćih proizvođača.

Za šta je dobar švajcarski sir

Ukus i tekstura švajcarskog sira čine ga idealnim sastojkom za sendviče i hamburgere, te kao dodatak toplim čorbama, punjenim pečurkama, testeninama ili pitama. Uz njegov ukus odlično idu pivo ili belo vino.

Profimedia
 

Zašto švajcarski sir ima rupe

Svi su čuli za švajcarski sir, ali malo ljudi zna po čemu se ova vrsta sira toliko razlikuje od ostalih. Reč je, zapravo o načinu na koji se pravi. Konkretno, o bakterijama koje se koriste u proizvodnji švajcarskog sira. Proizvođači sira dodaju specijalnu bakteriju zvanu Propionibacterium shermanii. Ova bakterija fermentiše mlečnu kiselinu i proizvodi ugljen-dioksid koji se skuplja na određenim mestima u siru i stvara veliki mehur. Nijedan drugi sir ne koristi ovu bakterijsku kulturu pa zato i nemaju specifične rupe. .

 

 

Postoji li ovaj sir bez rupa

Postoji, ali njega bi trebalo da zaobilazite. On se naziva "slepi švajcarac", jer se nedostatak rupa smatra falinkom. Ako vidite sir sa oznakom švajcarski koji nema rupe, to nije pravi švajcarski sir  i neće imati ukus ili teksturu koju tražite.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike