Da li znate šta je đubek? Deo je naše tradicije, a oni koji su ga probali tvrde da ništa lepše nisu jeli

14.07.2023

14:42

1

Autor: K. O.

Ljubitelji gastronomije zovu ga i "pirotski fondu"

Da li znate šta je đubek? Deo je naše tradicije, a oni koji su ga probali tvrde da ništa lepše nisu jeli
Copyright Profimedia

Đubek je tradicionalni sir koji potiče iz Pirota, grada smeštenog na jugoistoku Srbije. Ovaj sir je jedan od najpoznatijih proizvoda ovog regiona i ima dugogodišnju tradiciju.

Đubek je polutvrdi sir, koji se pravi od kuvanog mleka. Proces proizvodnje uključuje zagrevanje mleka, dodavanje sirila i kiseline kako bi se mleko zgrušalo, zatim se zrnasta masa seče i kuva. Nakon toga, sir se presuje i ostavlja da odleži.

Pirotski đubek se dobija od mleka sa pašnjaka Stare planinine i zbog kvaliteta ima specifičan ukus. Đubek se proizvodi od parenog testa i time dobija karakteristike sira koji može da se prži ili griluje.

Kada je reč o karakteristikama đubeka, on ima specifičan ukus i miris koji se postiže zahvaljujući tradicionalnom načinu pripreme i upotrebi lokalnog mleka. Sir ima bogatu i intenzivnu aromu, a tekstura mu je čvrsta i kompaktna. Boja sira varira od svetložute do tamnožute, a korica može biti tanka i blago plesniva.

Printscreen/YouTube
 

Đubek je idealan za ljubitelje proizvoda od.sira. Može se koristiti kao deo raznih jela, kao što su sendviči, pite ili salate, ali takođe se može konzumirati i samostalno, kao deo predjela ili uz vino.

Pirotski đubek zbog svoje strukutre može lepo da se topi, dobije finu koricu prelepog ukusa. Čuveni đubek, poznavaoci gastronomije zovu i "Pirotski fondu" jer je idealan sir za fondu, čuveno jelo koje predstavlja otopljeni sir. 

Printscreen/YouTube
 

Važno je napomenuti da se đubek kao i drugi sirevi iz regiona često prave na tradicionalan način, uz poštovanje starih metoda i receptura. To doprinosi autentičnom ukusu i kvalitetu sira.

Đubek je postao prepoznatljiv kao deo kulturnog nasleđa Pirota i predstavlja jednu od specijaliteta koje vredi probati prilikom posete ovom području.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike