Savršeno stegnute pihtije: Trikovi koje svaka domaćica treba da zna

10.08.2023

14:31

0

Autor: K. B.

Pihtije su neizostavan deo tradicionalne srpske kuhinje

Savršeno stegnute pihtije: Trikovi koje svaka domaćica treba da zna
Copyright Profimedia

Pihtije su mnogima pravi specijalitet. Mogu se služiti kao predjelo, ali i kao glavno jelo. Iako se može činiti da ih lako pripremamo, pihtije zapravo predstavljaju kulinarski izazov. Tanka granica između uspeha i neuspeha često leži u pravilnom geliranju. Nekada se dešava da pravilno izvedemo ceo proces, ali kad dođe trenutak posluženja, shvatimo da pihtije nisu dovoljno stegle, što znatno menja izgled i ukus jela.

Uz jedan mali trik iskusnih domaćica, možete izbeći ovu kulinarsku neprijatnost i uživati u ovom specijalitetu, poznatom i kao "mesnati kolač". Pihtije se kuvaju gotovo ceo dan, ili barem šest do sedam sati, u zavisnosti od šporeta. Kada tečnost postane lepljiva, sklonite šerpu sa vatre, prohladite je malo, a zatim izvadite meso i kosti.

Tačan trenutak za ovu fazu je kada tečnost redukuje na trećinu. Prebacite nekoliko kašika tečnosti na tacnu i ostavite napolju ako nije mraz, ili u hladnu sobu ili frižider. Pričekajte oko deset minuta. Ako se tečnost stegne, nije vam potrebno ponovo stavljati šerpu na šporet. Ako nije, vratite šerpu na ringlu i dodajte kosti i kožice da se dodatno kuvaju. Dok se to dešava, usitnite skuvano meso i ponovite test "stezanja" tečnosti.

Printscreen/YouTube, JOJINE KUHINJSKE ČAROLIJE
 

Kada testiranje ukazuje na pravilno želiranje tečnosti, sklonite šerpu sa vatre i skinite sloj masnoće sa vrha kašikom. Procedite tečnost kroz gusto cedilo. Prelijte tečnost preko usitnjenog mesa koristeći kutlaču, a zatim ostavite tanjire, tepsije i druge posude na hladnom mestu da se pihtije stegnu.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike