Top 7 predloga za uskršnju trpezu: Nešto tradicionalno, nešto moderno, a sve ukusno, ukusno, ukusno

13.04.2023

14:05

0

Autor: Z. A.

Za Uskrs se na astal iznosi najbolje od najboljeg

Top 7 predloga za uskršnju trpezu: Nešto tradicionalno, nešto moderno, a sve ukusno, ukusno, ukusno
Copyright Profimedia/Pixabay

Pravoslavna crkva proslaviće u nedelju 16. aprila Uskrs - najveći hrišćanski praznik.


Uskrs je praznik kojim se obeležava dan kada je Isus Hristos vaskrsao iz mrtvih - pobeda života nad smrću.

Praznuje se tri dana i predstavlja tzv. pokretni praznik, što znači da se njegov datum menja svake godine, ali uvek pada u nedelju.

Uskrsu prethodi Strasna nedelja, koju mnogi zovu i Strašna ili Stradalna nedelja, tokom koje su pojačane molitve, bdenja i post, a na Veliki četvrtak ili Veliki petak farbaju se jaja i polako priprema trpeza, najčešće tradicionalna, a starim jelima koja nasleđujemo uvek valja dodati neko novo.

Predlažemo vam da za Uskrs pripremite nešto s ovog spiska.

1. Uskršnja pletena pogača s jajima

Printscreen: YouTube/ Sherpica Recipes
Uskršnja pogača s jajima

 

Jednostavna pletena, uskršnja pogača koju dekorišete jajima, travom i trakom.

Vreme pripreme:

  • 90 minuta

Sastojci:

  • 1.200 g brašna
  • 2 jaja
  • 40 g svežeg kvasca
  • 200 g otopljenog maslaca (ili margarina)
  • 1 kašičica šećera
  • 2 kašičice soli
  • 3 dl vode
  • 1,5 dl mleka
  • malo ulja
  • alu folija
  • išarana jaja

Za premazivanje

  • 1 jaje
  • susam
  • lan
  • mak

 

 

Priprema

1. U vanglu stavite kvasac, šećer, mleko, vodu, jaja i rastopljen maslac. Malo promešajte, dodajte brašno i zamesite testo. Ostavite da nadođe i potom premesite.
Testo podelite na tri jednaka dela, svaki deo premesite sa malo ulja i ostavite na radnoj površini dva-tri minuta da nadođe.

2. Potom svaki razvucite rukama, valjajući na stolu, da dobijete četiri dugačke trake.
Slažite jednu preko druge, da se prepletu na sredini i počnite plesti kao što je prikazano u videu.

3. Gotovu prebaciti u podmazanu tepsiju, na mesta gde želite da stoje jaja staviti loptice od alu-folije.

4. Premažite celu pogaču umućenim jajetom i posppite po želji, susamom, lanom..
Uključite rernu na 200 stepeni, taman dok se zagreva neka pogača odstoji i malo nadođe.
Pecite oko pola sata ili dok ne vidite da je porumenela onako kako volite.

5. Pečenu izvadite iz tepsije, uklonite alu-foliju i na to mesto staviti malo trave, peršunovo lišće i potom jaja.

2. Sarmice od zelja

Profimedia
Sarmice u zelju

Vreme pripreme:

oko oko 2 sata

Sastojci

  • 2 veće veze zelja
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica belog sirća
  •  2 l vode

Za fil

  • 500 g mešanog mlevenog mesa
  • 2 srednje glavice crnog luka
  • 1 čen belog luka
  • 2 kašičice suvog biljnog začina
  • 1 kašičica mlevenog bibera
  • 150 g pirinča
  • 1 kašika začinske paprike
  • 100 ml ulja
  • 2 srednje šargarepe

Za zapršku

  • 50 ml ulja
  • 1 kašika brašna
  • 2 kašičice začinske paprike
  • 400 ml vode
  • suvi biljni začin

Priprema

1. Listove zelja operite i skinite zadebljali deo. U veću, dublju, šerpu staviti vodu, so i sirće, pa kad provri. kroz tu vodu provlačite po jedan list zelja, samo da omekša. Nikako ne stavljajte po više listova, jer jako brzo postanu meki i mogu da se raspadnu.
Poparene listove vadite u vanglicu s hladnom vodom - potom listove stavite u cediljku da se ocede.

2. Na zagrejanom ulju stavite sitno iseckani crni luk, beli luk i šargarepu, dinstajte oko minut-dva, pa dodaje mleveno meso (mešavina svinjskog i junećeg). Meso varjačom dobro usitnite i pospite ga biberom i suvim biljnim začinom. Promešajte i dinstajte dok meso ne bude poluprženo. Ako treba, dolijte pomalo vode. Kada se meso uprži, dodajte začinsku papriku, promešajte i ubacite opran pirinač, promešajte i ostavite da se ohladi.

3. Dublji veći pleh podmažute uljem. Najbolje i najlakše je sarmice od zelja praviti na dasci za sečenje hleba (listovi su jako mekani, pa je nezgodno u ruci. Stavite list zelja na dasku, na sredini lista staviti dve kašike fila, preklopite levu i desnu stranu preko fila, prebacite prednji deo lista preko fila i umotajte sarmicu. Umotane sarmice poređajte u podmazani pleh.
Rernu zagrejte na 200 stepeni.

4. Napravite zapršku tako što ćete u zagrejano ulje staviti brašno i propržiti ga da požuti, dodajte potom alevu papriku, promešajte, te nalijte vrelom vodom. Prokuvajte da se sastojci sjedine, dodati suvi biljni začin ili začine po volji.

5. Zaprškom preljte sarmice poređane u plehu. Prekrijte ih alu-folijom i stavite da se peku u zagrejanoj rerni. Kada tečnost u rerni provri, smanjite temperaturu na 180 stepeni i krčkajte jedan sat. Izvadite i poslužite s kiselim mlekom.

3. Torta od pečenih paprika

Printscreen: YouTube/ Aurora Recepti
Slana torta od paprika

Vreme pripreme:

  • oko 90 minuta

Sastojci

  • 1 kg ili 10 crvenih paprika
  • 4 jajeta
  • 300 g sitnog sira
  • 1 kisela pavlaka
  • 300 g praške šunke
  • 100 g kačkavalja - gauda ili edamera
Printscreen: YouTube/ Aurora Recepti
Slana torta od paprika

Priprema

1. Papriku operite i ispecite, oljuštiti i izdvojiti semenke, te je malo posolite. U slučaju da koristite pečene paprike iz zamrzivača, izvadite ih ranije, pustite da se potpuno odlede i ocede.

2. Umutite jaja, pripremite brašno i ispohujte paprike - prvo ih uvaljajte u brašno, pa u jaja,  ponovo u brašno.

3. Sjedinite sir i pavlaku, pa ređajte red paprike, red sira, red šunke i tako dok ne potrošite materijal... neka poslednji sloj bude sir, a odozgo narendajte kačkavalj i dekorišite po želji.

4. Jagnjeće pečenje s krompirom

Pixabay
Jagnjeće pečenje

Vreme pripreme:

  • oko 3 sata

Sastojci

  • komad oko 4 kg jagnjećeg buta ili plećke
  • 1 kg krompira
  • 0,5 kg crvenog luka

Za marinadu

  • 1/2 veze seckanog peršuna
  • malo svežeg ruzmarina
  • 2 lista lovora
  • malo svežeg ili suvog bosiljka
  • maslinovo ulje
  • so i biber

Priprema

1. U činijici napravite marinadu od začinskog bilja i to tako što stavite iseckano začinsko bilje, maslinovo ulje, so i biber.

2. Jagnjeći but ili plećku ( važno je da je meso mlado) zasecite i utrljajte marinadu. Pripremljeno meso stavite u posudu za pečenje pokrijte alu-folijom i ostavite da stoji nekoliko sati, a može i preko noći u frižideru ako ste meso kupili ranije.

3. Ukoliko ste meso držali u frižideru, izvadite ga bar sat pre pečenja. Zagrejte rernu na 200 °C i stavite meso da se peče oko 30 minuta pokriveno alu-folijom.

4. Za to vreme krompir očistite, isecite ga na komade i obarite u slanoj vodi pet minuta, procedite, malo posušite i pospite s malo maslinovog ulja. Luk očistite i isecite na polovine.

5. Izvadite meso iz rerne posle pola sata, sipajte okolo krompir i luk, vratite u rernu i pecite još oko sat. Krompir i luk posolite tek kad ga izvadite iz rerne.
Starije meso pecite duže pokriveno. Začinsko bilje možete menjati po želji.

5. Pihtije

Profimedia
Pihtije

Vreme pripreme:

  • oko 10 sati

Sastojci:

  • 6 litra vode
  • 5 sirovih svinjskih nogica
  • oko 1 kg suve svinjske butkice
  • 500 g mesa od buta u komadu
  • 4 kašičice soli
  • 2 glavice belog luka

Priprema

1. U vodu stavite nogice i so i kuvajte oko četiri sata na tihoj vatri. Dodajte suvu butkicu i meso od buta (u komadu) i kuvajte još dva sata. U toku kuvanja obavezno skidajte penu i masnoću koja se sakupi na površini vode.

2. Nakon šest sati kuvanja izvadite iz vode sav sadržaj koji se kuvao. Nogice bacite, a ostalo meso očistiti od kostiju i iscepkati na sitne komade. Komadiće mesa pomešati sa ispasiranim belim lukom.

3. Poređati tanjire (ili pleh) i u njih sipajte proceđenu vodu u kojoj se kuvalo meso i nogice, pa dodajte iscepkane komadiće mesa pomešanog s lukom. Ostavite u hladnoj prostoriji (ili frižideru) da se dobro stegnu.

6. Hrskava svinjska pečenica

Pixabay
Praseće pečenje

Vreme pripreme:

  • 90 minuta

Sastojci:

  • 2,5 kg svinjskog mesa sa kožom
  • so (sitna i krupna morska)
  • voda

Priprema:

1. Uzmite komad mesa, a zatim kožu zarežite nožem na trake široke oko 1 cm. Posolite meso sa svih strana, osim po strani gde je koža.

2. Meso stavite u tepsiju tako da koža bude okrenuta na dole. Ulijte vodu u tepsiju, tako da meso bude samo 1 cm u vodi i pecite na 200 stepeni pola sata.

3. Zatim meso okrenite tako da koža bude gore i posolite je krupnom morskom solju. Vodu ponovo dolijte za 1 cm. Smanjite temperaturu na 180 stepeni i pecite još 90 minuta.

4. S vremena na vreme samo proverite da li ima dovoljno vode i po potrebi je dodajte, a poslednjih 10 minuta proverite da li je kožica hrskava, pa ako nije dovoljno, tepsiju podignite skroz gore do grejača. Izvadite meso iz rerne i poslužite ga.

7. Čokoladni ferero čizkejk

Printscreen: Instagram/slatkadomacica
Ferero čizkejk

Vreme pripreme:

  • oko 2 sata

Sastojci:

Za koricu

  • 120 g mlevene plazme
  • 60 g lešnik napolitanki
  • 50 g mlevenih pečenih lešnika
  • 80 g putera
  • 50 g nutele

Za fil

  • 250 g maskarpone sira
  • 100 g grčkog jogurta
  • 80 ml slatke pavlake
  • 3 jajeta
  • 200 g nutele
  • 2 kašike gustina
  • 50 g šećera

Za ganaš

  • 80 g nutele
  • 100 g mlečne čokolade
  •  80 ml slatke pavlake
  • 50 g seckanog lešnika

Priprema

1. Za koricu istopite puter i pomešajte ga sa nutelom. Sameljite napolitanke.

2. Pomešajte sve sastojke za koricu i rasporedite po dnu i obodu kalupa prečnika 20 cm koji je prethodno obložen pek-papirom po dnu i obodu. Koricu odložite u frižider i pripremite fil.

3. Za fil mikserom umutite maskarpone, grčki jogurt, šećer i nutelu. Dodajte jedno po jedno jaje u umutiti. Dodajte i neumućenu slatku pavlaku. Na kraju kroz sito dodajte gustin.

4. Fil rasporedite preko korice i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 160 stepeni 65 minuta.

5. Kada se kolač ispeče, ostavite ga još sat u rerni da se ohladi, zatim ga izvadite i na sobnoj temperaturi ga ostavite dok se potpuno ne ohladi. Na kraju ga prebacite u frižider da se rashladi.

6. Za preliv zagrejte slatku pavlaku. Vrelu je prelijte preko čokolade i nutele. Ostavite da odstoji nekoliko minuta. Dobro promešajte i u dobijenu smesu dodajte seckane lešnike.

7. Ganaš pažljivo raspredite preko kolača, ukrasite po želji i ponovo odložite u frižider da se stegne.

Bon appetit!

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike