Recept dana: Caciki salata, po autentičnom grčkom receptu - jedan zalogaj i na moru ste

23.06.2023

07:54

0

Letnja i osvežavajuća, a slaže se uz mnoga jela

Recept dana: Caciki salata, po autentičnom grčkom receptu  - jedan zalogaj i na moru ste
Copyright Freepik

Jedna od omiljenih salata koja nas osvežava i oduševljava svojim jednostavnim, ali bogatim ukusom je grčka caciki (tzatziki) salata. Ova salata, kao i njena srpska varijacija tarator salata, predstavljaju jedan od prepoznatljivih specijaliteta Balkana.

Iako se može voditi diskusija o originalnosti i razlikama između ove dve salate, njihova zajednička karakteristika je da su pravi izbor za letnje dane.

Etimološko poreklo grčkog izraza "tzatziki" vodi nas do turske reči "cacik", koja je u Otomanskom carstvu označavala biljnu salatu s jogurtom. Bez sumnje, Turci su ostavili veliki uticaj na kulinarske tradicije Balkana, a caciki je samo jedan od mnogih ukusnih nasleđa koje su nam doneli.

Recept za originalnu caciki salatu otkrila nam je Grkinja kod koje smo letovali. Oduševila nas je svojom jednostavnošću i izuzetnim ukusom. Caciki se tradicionalno služi kao predjelo ili meze, ali njegova univerzalnost omogućava da se kombinuje sa gotovo svim jelima.

Odlično se slaže sa piletinom sa grila, domaćim girosom, pa čak i u meksičkim tortiljama.
Sada vam otkrivamo tajnu originalne caciki salate i dajemo vam jednostavan recept koji će vas oduševiti.

Vreme pripreme:

  • 15 minuta

Sastojci (za tri osobe):

  • 3 sveža krastavca
  • 200 g grčkog jogurta (autentični izbor, ali možete koristiti i pavlaku ili kiselo mleko)
  • 2 krupnija čena belog luka
  • kašičica iseckane mirođije
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 kašika limunovog soka
  • prstohvat bibera
  • so po ukusu

Priprema:

1.    Oljuštite krastavce i kašičicom izvadite sredinu sa semenkama. Narendajte krastavce i stavite ih u cediljku. Posolite ih i ostavite da se ocede od viška vode.

2.    Beli luk sitno narendajte. Sjedinite beli luk i grčki jogurt, pa ostavite smesu preko noći u frižideru kako bi se arome sjedinile.
Freepik
 

3.    Pre serviranja, dodajte iseckanu mirođiju, maslinovo ulje, limunov sok, biber i so po ukusu. Dobro promešajte sve sastojke.
4.    Vaša osvežavajuća caciki salata je spremna za uživanje.

Savet: Za dodatnu aromu belog luka, preporučuje se da čenove belog luka prelijete sa 2-3 kašike maslinovog ulja i ostavite ih najmanje pola sata da ulje upije arome luka.

Ukoliko vam nedostaje neki od sastojaka, možete prilagoditi recept. Na primer, umesto grčkog jogurta, možete koristiti pavlaku ili kiselo mleko. Takođe, ako nemate svežu mirođiju i beli luk, možete koristiti suve začine kao zamenu.

Caciki salata pruža vam mogućnost da eksperimentišete i kreirate različite kombinacije prema sopstvenom ukusu. Dodavanje rendane šargarepe može biti jedna od interesantnih varijacija koju možete isprobati.

Uživajte u osvežavajućem ukusu grčke caciki salate i upotpunite vašu trpezu ovim jednostavnim, ali izuzetno ukusnim jelom.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike