Recept dana: Omiljena gibanica po autentičnom receptu - pita koja oživljava ukus prošlosti i zauvek miriše na bakinu kuhinju

19.06.2023

07:53

0

Pripremljena sa ljubavlju, ova tradiconalna pita će vas povesti na putovanje kroz vreme, vraćajući duh starih vremena na vašu trpezu

Recept dana: Omiljena gibanica po autentičnom receptu - pita koja oživljava ukus prošlosti i zauvek miriše na bakinu kuhinju
Copyright Profimedia

U samom srcu Balkana, kroz vekove su se ispreplele kulture i tradicije, ostavljajući za sobom bogato nasleđe ukusnih jela. Jedno od tih kulinarskih čuda je čuvena gibanica, simbol srpske kuhinje koja nosi priču starih vremena. 

U njenom spoju savršeno filovanog testa, predivno se sliva priča o istorijskom blagu koje se s ljubavlju prenosi s kolena na koleno.

Prema starim zapisima, gibanica je potekla iz dubokih korena vizantijske i osmanlijske kuhinje, koje su se preplitale tokom mnogih vekova.

Smatra se da je njen prvi korak napravljen u manastirima, gde su monasi sa posebnom pažnjom spajali jufke i sir, stvarajući ovu božanstvenu poslasticu. Vremenom je postala neizostavan deo raznih svečanosti, slava i porodičnih okupljanja.

Profimedia
 

A sada, dragi gurmani, spremite se da oživimo ukus prošlosti uz autentičan recept za gibanicu:

Vreme pripreme:

  • 60 minuta

Sastojci:

  • 500 g kora za gibanicu
  • 500 g svežeg sira
  • 4 jaja
  • 200 g kisele pavlake
  • 100 g rastopljenog maslaca
  • prstohvat soli
Profimedia
 

Priprema:

Umutite jaja, pa u njih dodajte kiselu pavlaku i dobro promešajte.

Sir izmrvite ili usitnite viljuškom, a zatim ga dodajte u jaja i pavlaku. Dobro promešajte kako bi se sastojci sjedinili.

U pleh stavite malo rastopljenog maslaca da se podmaže dno.

Uzimajte jednu koru i pažljivo je stavite u pleh, tako da krajevi vise preko ivica pleha.

Preko kore, rasporedite jednu šolju pripremljene smese od sira i jaja.
Ponovite postupak sa još tri kore, sve dok ne potrošite sav fil.

Preostale krajeve kora preklopite preko fila, stvarajući karakterističan izgled za gibanicu.

Preko završnog sloja stavite malo rastopljenog maslaca.

Gibanicu stavite u prethodno zagrejanu rernu na 180°C i pecite oko 30 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu boju.

Kada izvadite ovu čarobnu gibanicu iz rerne, bićete obuzeti divnim mirisima i ukusima prošlosti. Pripremljena sa ljubavlju, ova tradiconalna pita će vas povesti na putovanje kroz vreme, vraćajući duh starih vremena na vašu trpezu.

Bon appetit!

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike