Recept dana: Giros, najbolja domaća verzija omiljenog grčkog specijaliteta

12.06.2021

06:08 >> 06:12

0

Recept koji vam vraća osmeh na lice i sećanja na more

Recept dana: Giros, najbolja domaća verzija omiljenog grčkog specijaliteta
Copyright Printscreen/Youtube Arijeva kuhinja

Verovatno prethodne godine niste išli na more u Grčku, što znači da se niste počastili njihovim neprevaziđenim girosom. Mnogima će letovanje i ove godine ostati pusta želja, ali ne mora tako da bude i sa čuvenim grčkim specijalitetom.

Uz naš recept u svom domu možete napraviti omiljeni giros. Naš izbor je pileći, a sigurno će vam se svideti jer uz njega ide i recept za domaću tzatziki salatu koja je neizostavan pratilac ovog specijaliteta.

Sastojci:

  • 500 g pilećeg mesa od karabataka
    Za marinadu
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 1 velika kašika samlevenih semenki korijandera
  • 2 velike kašike dimljene, slatke crvene paprike
  • 1 velika kašika sušenog origana ili timjana
  • 1 mala kašika soli
  • sok i sitno narendana korica pola limuna
  • 2 čena narendanog belog luka

Za tzatziki sos

  • 2 kašike grčkog jogurta
  • 1 čen narendanog belog luka
  • sitno narendan krastavac
  • 2 do 3 kašike sitno seckane mirođije
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • prstohvat soli
  • sok od pola limuna

Način pripreme:

U maslinovo ulje izrendajte beli luk i dodajte začine (so, papriku, korijander i origano). Sve dobro promešajte. Isecite piletinu na trake srednje veličine i ubacite je u marinadu. Sve dobro promešajte da meso lepo upije marinadu.

U to narendajte limunovu koru i naspite sok od limuna i ponovo promešajte. Pokrijte i ostavite da dobro upije.

U posebnu posudu narendajte krastavac, dodajte sitno seckanu mirođiju. U drugu posudu ubacite rendani beli luk, dodajte grčki jogurt, limunov sok i maslinovo ulje, pa sve dobro promešajte. Smesu sa mirođijom i krastavcem dodajte u smesu sa grčkim jogurtom. Sve lepo promešajte i posolite.

Na vrelom ulju propržiti piletinu da lepo porumeni sa svih strana. Tortilju premažite tzatziki smesom, dodati iseckan paradajz, prženi krompir, luk i meso. Smotati lepinju i uživati u pravom domaćem girosu.

Bon appetit!

pročitajte još

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike