Recept dana: Posna lenja pita na vodi - preukusan kolač idealan za Veliki petak, toliko će vam se dopasti da ćete ga uvek tako spremati

13.04.2023

07:51

0

Autor: Z.A.S.

Fantazija od svega nekoliko jeftinih sastojaka

Recept dana: Posna lenja pita na vodi - preukusan kolač idealan za Veliki petak, toliko će vam se dopasti da ćete ga uvek tako spremati
Posna lenja pita na vodi - Copyright Profimedia

Čuvena lenja pita je kolač koji mnogi obožavaju, a njegova osnova su testo i jabuke. Ipak, s obzirom na to da je u toku Uskršnji post, a da na Veliki petak poste i oni koji se nisu pridržavali posta, napravite ovu preukusnu poslasticu samo na vodi.

Priprema nije ni najmanje komplikovana, kolač provereno uspeva svima, a neće vam biti potrebno ni mnogo novca za sastojke.

Profimedia
 

Vreme pripreme:

  • 40 minuta

Sastojci:

Za testo: 

  • 2 šolje brašna
  • 2 šolje griza
  • 1 šolja šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • šećer u prahu za posipanje
Profimedia
 

Za fil:

  • 1,5 kg rendanih jabuka
  • 1 šolja šećera
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 limun
  • 1 vanilin šećer
Pixabay
 

Priprema:

Izrendajte jabuke, a zatim dodajte šećer, vanilin šećer, cimet i koru limuna koju ste prethodno izrendali. Sve dobro pomešajte i ostavite sa strane, a u drugoj posudi pomešajte griz, brašno, šećer i prašak za pecivo, pa sve promešajte.

Smesu podelite na tri jednaka dela, pa u tepsiju sipajte trećinu smese i izjednačite. Zatim stavite polovinu fila, sipajte drugi deo smese, pa ponovo fil i na kraju treći deo smese. Sve pokrijte i ostavite da odstoji 10 minuta.

Pecite lenju pitu oko 40 minuta na 200 stepeni, a zatim je pospite šećerom u prahu, pokrijte krpom i ostavite do sutradan, jer će jabuke za to vreme pustiti sok i lepše će se povezivati sa testom.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike