Recept dana: Grilijaš torta sa čokoladom je stari raskošni klasik idealan za Uskrs

09.04.2023

08:03

0

Autor: Z. A.

Ova torta je ludilo

Recept dana: Grilijaš torta sa čokoladom je stari raskošni klasik idealan za Uskrs
Grilijaš torta - Copyright Instagram: just.sweet.sladjano

Grilijaš torta sa čokoladom je jedna starinska, raskošna i dekadentna poslastica, koju ćete zavoleti ako ste ljubitelj jakih i kremastih torti.

Tanke korice sa orasima i bogat čokoladni krem sa krckavim grilijašem od karamelizovanog šećera i oraha...

Torta je ludilo.... a pronašli smo je na Instagram profilu just.sweet.sladjano.

Vreme pripreme

  • oko 90 minuta plus hlađenje

Sastojci:

Za biskvit

  • 9 belanaca
  • 160 g šećera
  • 180 g mlevenih oraha
  • 70 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 30 g kakao praha
  • 70 ml ulja plus 1 dl čokoladnog mleka za topljenje biskvita

Za krem

  • 1 l mleka
  • 4 pudiga od vanile ili karamele
  • 9 žumanaca
  • 100 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 200 g putera
  • 100 g čokolade za kuvanje
  • * ukoliko ste vični, možete da napravite i žuti poslastičarski krem umesto pudinga

Za grilijaš

  • 150 g celih oraha
  • 150 g šećera

Za dekoraciju

  • 3 kesice vanilin ili čokoladnog šlaga
  • grilijaš
  • mrvice ili šta želite

Priprema

1. Najpre pripremite obruč veličine 24 ili 22 cm cm i obložite pek-papirom.
Peći ćete tri korice posebno, a za svaku koricu idu - 3 belanca, 50 g šećera, 60 g mlevenih oraha, 20 g brasna, 1 kašičica praška za pecivo, 10 g kakaoa, 20 ml ulja.

Najpre umutite belanca do srednje gustine i dodajte šećer i dobro izmiksajte. Dalje nastavite da dodajete ručno orahe, prašak za pecivo pomešan s brašnom, kakao prah i ulje. Sve fino izlijte u kalup i pecite na 180 C oko 20 minuta. Ukoliko ste spretniji sa biskvitima, pecite odmah duplo od šest belanaca pa posle presecite i dopecite jos jedan biskvit, ili izlijte na veliki pleh pa obručom isecite tri kore.

2. Za krem od litre mleka odvojte toliko da možete izmešati puding, šećer, vanilin sećer i žumanca, a ostatak mleka neka provri. Skinite sa vatre i umešajte smesu sa pudinzima pa vratite na srednju vatru pet minuta da se skuva uz neprestano mešanje. Krem odma podelite na pola, te u jedan deo dodajte isekanu cokoladu i dobro sjedinite. Drugi krem ostaje žut jer u nju kasnije ide grilijaš. Pokrijte kremove prozirnom folijom i ostavite da se potpuno ohlade.

3. Grilijaš napravite tako što najpre istopite šećer na tihoj vatri uz mešanje kako bi postao tečan, ali vodite računa da ne zagori zato pažljivo i strpljivo mešajte. Orahe stavite na tacnu koju ste obložili masnim papirom, pa pažljivo prelijte preko njih istopljen šećer i ostavite da se ohladi. Čekićem za meso malo ih razbite pa stavite u blender u više navrata da se samelju.

4. Ohlađene kremove malo umutite pa u svaki dodajte po 100 g omekašlog putera postepeno muteći dok ne dobijete kremastu strukturu.Sada u žuti deo krema dodajte grilijas, ako želite ostavite malo i za dekoraciju.


5. Filujte tortu na sledeci način: kora pokvašena čokoladnim mlekom, grilijaš krem, čokoladni krem, kora nakvašena mlekom, grilijaš krem, čokoladni krem, kora nakvašena mlekom, grilijaš krem i čokoladni krem. Sve to radite u dubljem podesivom kalupu. U ovoj fazi ostavite tortu da renoći, pa sutradan nanesite šlag i sredite je dekorativno po želji.

Bon appetit!

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike