Recept dana: Jabuka cimet torta u drugi plan baca čak i čokoladne poslastice.... Big mljac

22.02.2023

06:58

1

Autor: Z. A.

Ovakve poslastice sanjamo

Recept dana: Jabuka cimet torta u drugi plan baca čak i čokoladne poslastice.... Big mljac
Jabuka cimet torta - Copyright Instagram: slatkadomacica

Iako je proleće uskoro tu, nije naodmet napraviti još koji put najbolju zimsku kombinaciju – tortu od jabuka i cimeta zalivenu slatkim snegom.


Recept za ovu tortu pronašli smo na Instagram stranici slatkadomacica, koji vodi Julija Radojević, čije poslastice skoro da mirišu sa fotografija.

Ovoj torti dala je skromnu ocenu 11/10, a naša ocena je 12/10.

Jabuke, cimet, orasi i šlag – divota.

Vreme pripreme:

  • oko 45 minuta

Sastojci:

Za koricu

  • 2 jajeta
  • 100 g šećera
  • 1 kesica vanillin šećer
  • prstohvatsoli soli
  • 100 ml ulja
  • 80 ml mleka
  • 80 g brašna
  • 50 g mlevenih oraha

Za fil od jabuke:

  • 600 g jabuka (zlatni delišes)
  • 2 kašike limunovog soka
  • 1 kesica Dr. Oetker puding sa ukusom vanile
  • 50 g šećera
  • 350 ml soka od jabuke
  • 1 kesica cimet šećer

I još

  • 250 g slatke pavlake
  • 50 g šećera
  • 1 kesica vanilin šećer
  • 1 kesica kremfiksa
  • 1 kašika cimeta

Priprema

1. Za koricu mikserom umutite jaja. šećer, so i vanilin šećer. Mutite oko 10 minuta dok se smesa ne udvostruči i postane svetložute boje. Dodajte ulje i mleko, pa kratko umutite.

2. Brašno pomešajte s mlevenim orasima, postepeno ih dodajte u smesu i mutite dok se ne sjedini, ne treba premutiti.

3. Smesu rasporedite u kalup prečnika 22 cm obloženim pek-papirom i pecite 20 minuta na 180 stepeni (poželjno na režimu gde se pali gornji i donji grejač). Proverite čačkalicom, pa gotovu koru potpuno ohladite.

4. Za fil očistite jabuke i isecite ih na kockice. Dodajte im limunov sok i kuvajte pet minuta ili dok ne omekšaju. Za to vreme u drugoj posudi pomešati sok od jabuke, puding od vanile, šećer i cimet šećer.

5. Čim jabuke smekšaju, dodajte u šerpu prethodno pomešane sastojke. Uz pomoć žice na srednjoj temperatu mešajte i kuvajte fil dok se ne zgusne, oko pet minuta.

6. Gotov fil odmah rasporedite u kalupu preko ohlađene kore. Ostaviti nekoliko minuta na sobnoj temperaturi, zatim prebacite u frižider na tri sata.

7. Na kraju umutite slatku pavlaku sa šećerom i vanilin šećerom, na polovini mućenja dodajte i kesicu kremfiksa. Umućenu slatku pavlaku stavite u dekor kesu, ukrasite tortu odozgo i pospite cimetom. I odmah je spremna za jelo.

Bon appetit!

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike