Recept dana: Gibanica s jabukama, orasima, makom i sirom otvoriće vam novu dimenziju ukusa

18.02.2023

07:04

0

Autor: Z. A.

Ova pita je pita nad pitama

Recept dana: Gibanica s jabukama, orasima, makom i sirom otvoriće vam novu dimenziju ukusa
Copyright Instagram: just.sweet.sladjano

Ukoliko volite da jedete slatke pite, evo recept za jednu finu, slatku gibanicu koju krase različiti slojevi nadeva kao što su jabuke, orasi, mak i sir, složeni među jednostavnim gotovim korama, gde se prosto tope.

Čim smo je videli na Instagram nalogu just.sweet.sladjano, nismo mogli da je ne podelimo sa vama, jer na prvi pogled oči su nam porasle i probudio nam se apetit.

Slična ovakva poslastica je kod naših zapadnih komšija poznata i kao međumurska gibanica.

Sledite sve korake pripreme i dobićetu neverovatnu poslasticu izobilja.

Vreme pripreme:

  • oko 60 minuta

Sastojci:

  • 500 g gotovih kora

Za fil od maka

  • 250 g mlevenog maka
  • 2 kašike pekmeza po izboru
  • 2 kašike šećera
  • 150 ml toplog mleka
  • Za fil od sira
  • 500 g mladog sira
  • 2 jaja
  • 50 g šećera u prahu
  • 1 vanilin šećer
  • korica rendanog limuna

Za fil od oraha

  • 300 g mlevenih oraha
  • 3 kašike šećera
  • 2 vanil šećera
  • 2 kašike ruma
  • 120 ml toplog mleka

Za fil od jabuka

  • 500 g rendanih jabuka
  • 2 kašike šećera
  • 1 vanilin šećer
  • malo cimeta

I još

  • 200 g margarina za premazivanje kora
  • 150 g kiselog mleka za premazivanje poslednje kore
  • šećer u prahu za posipanje
Instagram: just.sweet.sladjano
Slatka gibanica

Priprema

1. Najpre gotove kore isecite prema plehu u kom ćete ih peći. Biće vam potrebno 19 listova zato ih praktično rasporedite jer vam za dno trebaju tri i na kraju dve kao završni sloj. Filove pripremite po redosledu namirnica i počnite da slažete.

2. Tepsiju namažite maslacem, a ostatak maslaca istopite i počnite da slažete pitu.

3. Najpre prve tri kore poprskajte maslacem, pa na njih stavite polovinu nadeva od sira, zatim dve kore poprskajte i stavite polovinu nadeva od maka, opet dve kore pa polovinu nadeva od oraha, pa dve kore poprskajte i stavite polovinu nadeva od jabuka.

4. Postupak ponovite još jednom drugom polovinom nadeva. Poslednje dve kore malo poprskajte i premažite sa kiselim mlekom i ostavite pet minuta da upiju.

5. Rernu zagrejte na 200 stepeni pa čim ubacite pitu, smanjite na 170 stepeni i pecite od 35 do 40 min. Prohlađenu pitu pospite šećerom u prahu i uživajte.

Bon appetit!


Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike