Znate li da jedan sastojak u siru može da izazove zavisnost isto kao i droga?

12.02.2022

12:59

0

Sir može da stvori posebno snažnu zavisnost jer sadrži jednu supstancu koja pokreće receptore u mozgu koji su povezani sa zavisnošću

Znate li da jedan sastojak u siru može da izazove zavisnost isto kao i droga?
andra-c-taylor-jr-_L5MGd0w1FQ-unsplash - Copyright Unsplash

Postoji dobar razlog zašto ne možete da se oduprete hrani koja u ili na sebi ima divni otopljeni sir.

Naučnici su 2015. utvrdili da konzumiranje sireva u mozgu aktivira iste receptore kao teške droge. Reč je o supstanci koja stvara osećaj euforije, sličan onome koji osete osobe koje boluju od teške narkomanije.

Tim stručnjaka koji je sproveo istraživanje sa Univerziteta u Mičigenu utvrdio je da određene vrste hrane stvaraju veću zavisnost od drugih. Koristeći posebne skale koje ukazuju na stvaranje navike, naučnici su otkrili da sir stvara posebno snažnu zavisnost jer sadrži kazein. Ova supstanca, koja je prisutna u svim mlečnim proizvodima, može da pokrene opioidne receptore mozga, koji su povezani sa zavisnošću.

Pixabay
 

Istraživači su pošli od pretpostavke da visoko obrađena hrana ima iste osobine kao i narkotici, počev od stepena apsorpcije u telu i potrebe za „većom dozom". Navedena pretpostavka temelji se na prisustvu prečišćenih ugljenih hidrata i aditiva za masti u prehrambenim proizvodima, kao i brze stope apsorpcije rafinisanih ugljenih hidrata, što se naziva glikemično opterećenje.

Da bi potkrepili svoje hipoteze, istraživači su zatražili od 120 studenta da popune anketu i po specifičnim kriterijumima poređaju 35 vrsta namirnica različite hranljive vrednosti. Drugi deo studije uključivao je oko 400 ispitanika koji su odgovarali na slična pitanja.

Rezultate istraživanja objavili su u naučnom časopisu „Javna naučna biblioteka", gde je navedeno da je mast direktno povezana sa problematičnom ishranom, bez obzira na to da li su učesnici bili zavisni od hrane ili ne.

Hemijska supstanca koja se nalazi u svim mlečnim proizvodima može pokrenuti opioidne receptore mozga, a najviše na skali zavisnosti to čine supstance koje sadrži sir.

Profimedia
 

Otkriveno je i da u mleku postoji kazein, ali u veoma maloj dozi. Međutim, kako proizvodnja jednog kilograma sira zahteva oko 10 kilograma mleka - sa zavisnim kazeinom, koji koaguliše čvrste mlečne masti i odvaja ih od tečnosti - kao rezultat superčvrsta hemikalija postaje koncentrisana kada se nalazi u čvrstoj formi mleka.

Naučnici, koji su učestvovali u ovoj studiji, ne preporučuju potpuno izbegavanje sira. Konačno, sir obezbeđuje brojne vitamine, posebno vitamin B12, dobar protiv stresa i umora. Takođe sadrži brojne minerale, kao što je kalcijum (za snagu kostiju).

Ali koliko je sira zdravo dnevno?

Nutricionisti preporučuju da je preporučen dnevni unos 50 do 60 grama sira dnevno. To su, na primer, dve kriške gaude. Ako povremeno jedete hranu bogatu sirom, konzumacija je bezopasna.

Ipak, savetuje se oprez ako uključite sir u više obroka. Tada treba da jedete manje sira i drugih masnih proizvoda, jer previše sira može štetiti vašem zdravlju.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike