Gurmanski bonton - budite spremni za predstojeće praznike: Znate li kako se pravilno seče i poslužuje sir?

15.11.2021

13:50

0

Pazite da sir na tanjiru bude odvojen od suhomesnatih proizvoda kako ne bi poprimio njihov miris

Gurmanski bonton - budite spremni za predstojeće praznike: Znate li kako se pravilno seče i poslužuje sir?
azzedine-rouichi-YW_5rJvAdKw-unsplash - Copyright Unsplash

Francuzi jedu sir u bilo koje doba dana - za doručak, kao međuobrok pa čak i za desert, uz čašu vina, umesto kolača ili torte. A da bismo mogli da uživamo u siru, francuski poznavaoci tvrde da je jedna od ključnih stvari posluživanje na odgovarajućoj temperaturi, kao i sečenje na pravilan način.

Sir bi trebalo izvaditi iz frižidera najmanje pola sata pre posluživanja, a seći ga tik pre, kako se ne bi osušio. Gulilica za sir je koristan alat za sečenje tvrđih sireva na listiće, a za mekše će poslužiti noževi za meki sir ili žica. Lopatica se koristi za sireve koji se mrve tokom sečenja.

Po gurmanskom bontonu sir treba seći tako da svako može okusiti sredinu, ali i rub sira uz koru. Pazite da sir na tanjiru bude odvojen od suhomesnatih proizvoda kako ne bi poprimio njihov miris, a osetljivim nosevima smetaće i ako ne režete svaki sir posebnim nožem. Takođe, bonton nalaže da ako imate pred sobom trokut sira kog treba iseckati, nikada mu nemojte izravnati špic. 

Unsplash
 

Tvrdi, okrugli sirevi se seku poput torte, na ravne kriške potezom od sredine do spoljnog ruba. Najpraktičnije je najprije prepoloviti kolut jer ćete ga tako lakše ravnomerno podeliti.

Meke sireve secite na ravne kriške od sredine do kore ili spoljnog ruba koje ne smeju biti tanje od centimetra. Ako sir spolja ima buđ, možete je prethodno odstraniti kako biste sebi olakšali posao. Koru s buđi svako će odseći na svom tanjuru.

Trouglovi topljenog sira najlakše se seku zajedno s folijom, koju naknadno odvojite.

Sireve u obliku piramide ili čunja najlakše je narezati pomoću žice za rezanje – najbolje najpre na četvrtine, a potom na trouglove.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: dnevnik.hr

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike