Misterija koja traje preko 200 godina: Kome je Betoven posvetio čuvenu kompoziciju "Za Elizu"

28.04.2024

15:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Objavljena je 38 godina posle smrti slavnog kompozitora

Misterija koja traje preko 200 godina: Kome je Betoven posvetio čuvenu kompoziciju "Za Elizu"
Betoven - Copyright Profimedia

Jednu od najpopularnijih kompozicija svih vremena, minijaturu "Za Elizu", Ludvig van Betoven napisao je 27. aprila, pre tačno 214 godina. Popularnu melodiju čak i onima koji nisu ljubitelji klasične muzike već više od dva veka obavija veo misterije - ko je bila Eliza?

Jedni smatraju da je u pitanju Elizabet Rekel - nemački sopran i sestra Betovenovog prijatelja, takođe operskog pevača. Drugi misle da je nemački muzikolog Ludvig Nol pogrešno dešifrovao naslov i da je on glasio "Za Terezu".

Profimedia
 

Kompozicija je objavljena tek 1865., punih 38 godina posle Betovenove smrti.

Delo je pronašao Nol kod austrijske gospođe Babet Bredl, kojoj ih je dala izvesna Tereza fon Drošdik. Kada je Betoven upoznao Terezu koja mu je postala učenica, ona je još nosila devojačko prezime - Malfati.

Prosidba u godini kada je kompozicija nastala

Tereza nije bila samo Betovenova učenica i prijateljica - on ju je zaprosio 1810. godine, kada je kompozicija i nastala. Ona ga je odbila i udala se za jednog austrijskog plemića.

Kanadska muzikološkinja Rita Steblin smatrala je da se radi o Elizi Barensfeld - štićenici Betovenovog bliskog saradnika, muzičara i pronalazača Johana Nepomuka Melcela.

Profimedia
 

Barensfeld je bila vunderkind u operskom pevanju, a 1810. je imala trinaest godina i izučavala je muziku u Beču gde je, kako pretpostavlja istraživačica, upoznala Betovena. Melcel je živeo u susedstvu sa Terezom Malfati, a Steblin smatra mogućim da je upravo Tereza zamolila Betovena da za Elizu napiše neki lak komad za vežbanje, prenose Novosti.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike