Recept dana: Bobove pihtije – vrhunsko posno predjelo idealno za Badnji dan
Poznate su kao humus iz Pomoravlja, a zovu ih još i rakijsko meze

Za nekoliko dana proslavlja se pravoslavno Badnje veče, pa ukoliko niste isprobali tradicionalne bobove pihtije, vreme je da to učinite.
Pihtije od boba kuvaju se na vodi, a predstavljaju treadicionalno jelo koje su osmislile domaćice iz Pomoravlja i sastavni su deo predjela za posnu slavu. Mnogo domaćica ih sprema za badnju večeru.
Inače, neko je bobovim pihtijama dao nadimak pomoravski humus, dok ga neki nazivaju rakijsko meze.
Oljušteni i sušeni bob kupuje se u prodavnicama u kojima se prodaje rinfuzna roba a kod nas ih zovu „zdrava hrana“).
Sastojci:
- 500 g oljuštenog boba (ako koristite neoljušteni, ne vredi da se mučite sa količinom manjom od jednog kilograma, budući da ima dosta otpadaka prilikom njegovog ljuštenja)
- soli i bibera po ukusu
- 2 kašike zejtina za kuvanje boba + 1 dl ulja za prelivanje pihtija
- 1 kašičica aleve paprike
- 4-5 čenova belog luka
Priprema:
1. Ukoliko koristite neoljušteni bob, potrebno je da odstoji 12 do 24 sata u vodi, kako bi se lakše čistio. Kada bob nabubri, treba zaseći svaki plod nožem, skinuti mu opnu i eventualnu nečistoću skinuti. Stavljajte ih u hladnu vodu.
Kupljeni suvi bob stavite u hladnu vodu, da odstoji preko noći.
2. Ocedite bob, stavite u dublju šerpu i nalijte hladnom vodom, pa stavite da se kuva. Dodajte dve kašike zejtina, soli i bibera po ukusu, a pri kraju kuvanja i izgnječene čenove belog luka.
4. Kuvajte bob sve dok ne postane mekan, toliko da ga je moguće i ručno ga pasirati. Potrebno je da uvri skoro sva voda, pa je zato bolje da nalijete manje vode i postepeno je dodajete tokom kuvanja, ukoliko je potrebno.
5. Ocedite bob i sačuvajte preostalu vodu, ona se koristi ukoliko je ispasirani bob isuviše gust.
6. Ispasirajte bob u blenderu, štapnim mikserom ili ručno ako imate volje. Ukoliko volite beli luk, dodajte još neoliko čenova, svežih. A ako je potrebno, dodajte i malo od one vode u kojoj se bob kuvao. Dodajte, eventualno, još malo soli i bibera.
7. U pokvašenu vodom ili pouljenu posudu sipajte pire od boba i poravnajte pa staviti da se ohladi.
8. Kada se ohladi bob, prelijte ga zagrejanim zejtinom u kojem ste propržili kašičicu aleve paprike, a pre toga ih isecite na kocke ili rombove, ali to možete i posle toga.
9. Bobove pihtije su rakijsko meze ili sastavni deo slavskog posluženja, odlično idu uz predjelo, a mogu da se jedu i kao namaz na hleb jer podsećaju na humus, uz neku salatu ili uz parče sira.
Bon appetit!
Bonus video:
Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari