Recept dana: Najbolja posna sarma sa dimljenim šaranom - i zdrava i preukusna

29.11.2021

07:08

1

Posna sarma je obavezan deo slavske gozbe

Recept dana: Najbolja posna sarma sa dimljenim šaranom - i zdrava i preukusna
Copyright Profimedia

Juče, 28. novembra, je počeo Božićni post i trajaće sve do 7. januara naredne godine, odnosno do Božića. 

Pred nama su slave i slavlja i sarma je apsolutno neizostavna, jednako kao i kolači.

Tokom ovog perioda mnogima koji poste će čest izbor za ručak biti posna sarma, a sa ovim receptom nećete pogrešiti. 

Količina namirnica se odnosi na ručak za pet osoba, te je vi u skladu sa brojem gostiju povećajte.

Sastojci:

  • 4 glavice crnog luka srednje veličine
  • 2 praziluka
  • 5 većih šargarepa
  • 1 koren peršuna
  • 1/4 korena celera
  • 4 čena belog luka
  • 500 g pirinča
  • 1 veći krompir
  • 500 g dimljenog šarana
  • 2 glavice kiselog kupusa
  • vegeta
  • paprika mlevena slatka
  • lovorov list
  • biber
  • brasno
  • so
  • vezica peršunovog lista

Priprema:

Sipati ulje u veću šerpu da bude debljine prsta. Na ulju izdinstati crni luk i praziluk. Pirinač potopiti u vodu.

Beli luk sitno iseckati. Šargarepu, celer i peršun izrendati na krupno rende i sve ovo dodati u luk i nastaviti sa dinstanjem 10 minuta.

Zatim dodati pirinač koji smo ocedili od vode i dinstati jos 10 minuta.

Skloniti sa šporeta i dodati vegetu, biber, so, mlevenu papriku, izrendani krompir, list peršuna i jednu ravnu kašiku brašna.

Savijati sarme i ređati u zemljani sač ili vatrostalnu činiju ili već gde vam odgovara, ribu iseći i ređati između sarme. Zatim, naliti vodom, prekriti listovima kupusa i peći. Ako pečete u zemljanom saču, peći polklopljeno četiri sata na 150 stepeni.

Što se duže krčkaju, sarme će biti ukusnije.

Bon appetit!

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike