Recept dana: Najbolja posna sarma sa dimljenim šaranom - i zdrava i preukusna
Posna sarma je obavezan deo slavske gozbe

Juče, 28. novembra, je počeo Božićni post i trajaće sve do 7. januara naredne godine, odnosno do Božića.
Pred nama su slave i slavlja i sarma je apsolutno neizostavna, jednako kao i kolači.
Tokom ovog perioda mnogima koji poste će čest izbor za ručak biti posna sarma, a sa ovim receptom nećete pogrešiti.
Količina namirnica se odnosi na ručak za pet osoba, te je vi u skladu sa brojem gostiju povećajte.
Sastojci:
- 4 glavice crnog luka srednje veličine
- 2 praziluka
- 5 većih šargarepa
- 1 koren peršuna
- 1/4 korena celera
- 4 čena belog luka
- 500 g pirinča
- 1 veći krompir
- 500 g dimljenog šarana
- 2 glavice kiselog kupusa
- vegeta
- paprika mlevena slatka
- lovorov list
- biber
- brasno
- so
- vezica peršunovog lista
Priprema:
Sipati ulje u veću šerpu da bude debljine prsta. Na ulju izdinstati crni luk i praziluk. Pirinač potopiti u vodu.
Beli luk sitno iseckati. Šargarepu, celer i peršun izrendati na krupno rende i sve ovo dodati u luk i nastaviti sa dinstanjem 10 minuta.
Zatim dodati pirinač koji smo ocedili od vode i dinstati jos 10 minuta.
Skloniti sa šporeta i dodati vegetu, biber, so, mlevenu papriku, izrendani krompir, list peršuna i jednu ravnu kašiku brašna.
Savijati sarme i ređati u zemljani sač ili vatrostalnu činiju ili već gde vam odgovara, ribu iseći i ređati između sarme. Zatim, naliti vodom, prekriti listovima kupusa i peći. Ako pečete u zemljanom saču, peći polklopljeno četiri sata na 150 stepeni.
Što se duže krčkaju, sarme će biti ukusnije.
Bon appetit!
Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari