Recept dana: Pijani šaran, riblji specijalitet bez kog nema posne trpeze
Pristupačan, a fenomenalan
Pijani šaran je šaran koji tokom pečenja pliva u vinu, odnosno preliva se belim vinom.Pijani šaran je skoro nezaobilazno jelo za vreme posta i drugih prilika kada na trpezi treba da se nađe raskošno a za budžet prihvatljivo jelo.
možete da pripremite i
Sastojci:
- 1,5 kg šarana
- 1 limun
- 2 čena belog luka
- 1 kašika golice
- so, biber
- dimljena ili obična slatka mlevena paprika
- 500 g mladog kuvanog krompira
- 200 g šargarepe isečene na kolutove
- 150 g praziluka isečenog na kolutove
- 0,5 dl maslinovog ulja
- 3 dl belog vina, najbolje nekog kiselijeg
- 1/4 veze peršuna za dekoraciju
Priprema
1. Očišćenog šarana začinite solju, biberom i paprikom tako što se začini dobro utrljaju iznutra i spolja.
2. Napunite šarana kriškama limuna i seckanim belim lukom, pa stavite u pleh za pečenje.
3. Oko šarana rasporedite povrće, začinite ga prelijte s malo ulja, a zatim sve nalijte polovinom belog vina i pospite golicom, semenkama bundeve. Ostatak limuna isecite na tanke kriške i rasporedite po ribi i povrću, kuvanom krompiru i sirovom povrću.
4. Pecite u rerni na 200 stepeni oko 30-40 minuta. Zatim izvadite pleh, pa prelijte šarana ostatkom vina i vratite u rernu na jo 10-15 minuta na 220 stepeni da lepo porumeni. Važno je da je riba dobro termički obrađena. To se jednostavno proverava jer meso treba da bude mekano i da se lako odvaja od kostiju. Dekorišite svežim peršunom.
5. Služite toplo. Ne zaboravite da svakome date mali tanjir za koščice i dozvolite svojim gostima da ribu jedu prstima.
Bon appetit!
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari