Recept dana: Pijani šaran, riblji specijalitet bez kog nema posne trpeze

19.12.2020

07:08 >> 00:58

0

Autor: Z. A.

Pristupačan, a fenomenalan

Recept dana: Pijani šaran, riblji specijalitet bez kog nema posne trpeze
Copyright Profimedia

Pijani šaran je šaran koji tokom pečenja pliva u vinu, odnosno preliva se belim vinom.Pijani šaran je skoro nezaobilazno jelo za vreme posta i drugih prilika kada na trpezi treba da se nađe raskošno a za budžet prihvatljivo jelo.

Recepti su razni a suština je ista, jelo je ukusno, dekorativno, lako se i brzo pravi. Ako do sad niste probali, danas je taj dan.
možete da pripremite i

Sastojci:

  • 1,5 kg šarana
  • 1 limun
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašika golice
  • so, biber
  • dimljena ili obična slatka mlevena paprika
  • 500 g mladog kuvanog krompira
  • 200 g šargarepe isečene na kolutove
  • 150 g praziluka isečenog na kolutove
  • 0,5 dl maslinovog ulja
  • 3 dl belog vina, najbolje nekog kiselijeg
  • 1/4 veze peršuna za dekoraciju

Priprema

1. Očišćenog šarana začinite solju, biberom i paprikom tako što se začini dobro utrljaju iznutra i spolja.

2. Napunite šarana kriškama limuna i seckanim belim lukom, pa stavite u pleh za pečenje.

3. Oko šarana rasporedite povrće, začinite ga prelijte s malo ulja, a zatim sve nalijte polovinom belog vina i pospite golicom, semenkama bundeve. Ostatak limuna isecite na tanke kriške i rasporedite po ribi i povrću, kuvanom krompiru i sirovom povrću.

4. Pecite u rerni na 200 stepeni oko 30-40 minuta. Zatim izvadite pleh, pa prelijte šarana ostatkom vina i vratite u rernu na jo 10-15 minuta na 220 stepeni da lepo porumeni. Važno je da je riba dobro termički obrađena. To se jednostavno proverava jer meso treba da bude mekano i da se lako odvaja od kostiju. Dekorišite svežim peršunom.

5. Služite toplo. Ne zaboravite da svakome date mali tanjir za koščice i dozvolite svojim gostima da ribu jedu prstima.

Bon appetit!

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike